Lezerscolumn: Zeehondjes doodschieten

Frank Glaser 20 mrt 2018

De wetenschappelijke adviescommissie Zeehondenopvang adviseert om ondervoede dieren aan hun lot over te laten of dood te schieten. ‘Door kneusjes op te vangen verstoor je de natuurlijke selectie en wordt de populatie verzwakt.’

Een héél gevaarlijke stelling, want past dat maar eens toe op mensen! En Darwin dan? Had Darwin dan geen gelijk?

Ik las eens een artikel over de opgraving van een menselijk skelet uit de oertijd. De botten vertoonden sporen waaruit geconcludeerd werd dat die persoon een ernstige ziekte had. Desondanks had die persoon een hoge leeftijd bereikt. Dat kon uitsluitend verklaard worden doordat anderen zich om die persoon bekommerd moeten hebben. Daar viel uit op te maken dat zelfs in de oertijd de zwakkeren al in bescherming werden genomen. Of dat de menselijke populatie verzwakt heeft? Dat zou kunnen, er hoeft maar een virusje op te duiken en de helft van de bevolking sterft uit zonder geneeskundige hulp. Maar sociaal gedrag en andere menselijke eigenschappen heeft ons wel gemaakt tot wie we nu zijn: wezens met geestelijke en verstandelijk vermogens die ver uitstijgen boven de anders schepsels van deze planeet. Het enige wat we nog moeten leren is om daar ook nuttig gebruik van te maken.

Dus als ik een uitgehongerd ‘kneusje’ zie, zal ik het voedsel geven. Best mogelijk dat mijn gedrag de populatie van dieren verzwakt, maar daar ga ik niet over. Wie wel? God? Nou, dan laat ik de gevolgen wel aan God over, daar kan ik toch niet tegen op. Wie wel? En gezien Zijn status vind hij vast wel een oplossing. Daarom luister ik naar mijn eigen stem, al was het maar omdat sociaal gedrag en hulp aan zwakkeren nu juist de mensen gemaakt heeft tot wie we nu zijn.