De commerciële schaatsploegen

Sara Malmberg 20 mrt 2018

Zestien medailles op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn er gehaald door de Nederlandse langebaanschaatsers. Ook nog eens de helft van de te behalen gouden plakken binnengesleept. Ons kleine kikkerlandje heeft dit allemaal te danken aan de commerciële schaatsteams, hoewel dit nu erg op spanning staat.

De commerciële schaatsteams zorgen ervoor dat er veel concurrentie is tussen de schaatsers. En doordat er zo veel goeie Nederlanders zijn, moeten ze wel het beste uit zichzelf halen om aan de absolute top te komen. Om überhaupt een kwalificatie voor de Olympische Spelen te veroveren is een enorme opgave, zoals Kjeld Nuis zei tijdens Studio Sportwinter. Dit is in vele andere landen niet het geval en deze vragen dan ook niet zoveel van zichzelf als de Nederlanders doen.

Toch is het schaatsen in Nederland in gevaar, doordat vele ploegen hun sponsoren kwijtraken, zelfs na de geweldige prestatie van de Olympische Spelen, heel raar eigenlijk. Ook grote namen zoals Irene Wüst, die de beste Nederlandse Olympiër ooit is, komen nu feitelijk in de WW terecht en zullen dus opzoek moeten gaan naar een nieuwe ploeg, die wel een geldschieter heeft.

Dit is natuurlijk erg vervelend voor de schaatsers zonder teams, maar ook voor degene die wel een ploeg hebben met sponsor, zoals de lotto-jumbo-ploeg van Jac Orie. Aangezien zij nu minder concurrentie zullen hebben en niet per se alles uit zichzelf hoeven te halen. Zo zullen zij ‘minder’ goed zijn op toernooien zoals de olympische spelen, en zal Nederland minder dominant worden op de discipline van het langebaanschaatsen. En laten we eerlijk zijn: dit levert ook minder plezier voor ons op.

Eigenlijk ontstaan er door het verliezen van sponsoren enorme nadelen voor veel mensen en dat terwijl het juist zo goed gaat in de schaatswereld.

Dus ga het schaatsen weer sponseren en dan hebben we over vier jaar weer een heerlijke winterspelen in Beijing met talloze medailles voor Nederland op het langebaanschaatsen, waar we met veel plezier naar kunnen kijken!