Lekker klokken!

Joëlle Burger 19 mrt 2018

Heerlijk hea, op het strand liggen met een laptop in je handen en ondertussen werken! Leuk toch? Als alle mensen werken en jij lekker kan tennissen en het huishouden thuis doen. Maar denkt iedereen daar zo leuk over?

Neem bijvoorbeeld Erik. Erik werkte op de afdeling financiën bij een organisatie dat besloten had flexibel werken in te gaan voeren. Erik hield van afgebakende kaders en zag dit project met lede ogen aan. Het leek hem helemaal niks. Tot overmaat van ramp meldde Erik’s enthousiaste manager zichzelf en zijn hele afdeling aan om in het project te gaan proefdraaien. De manager gaf zijn eigen kamer op, vormde die om tot overlegkamer, liet de vaste werkplekken vervangen door arbo- technisch verantwoorde flexplekken met instelbare stoelen en bureaus en ging pontificaal tussen zijn medewerkers zitten; elke dag op een andere plek.

Na enige tijd begon de manager ook met thuiswerken en stimuleerde zijn medewerkers hetzelfde te gaan doen. Erik werd er met de dag treuriger van en besloot de echte organisatie brede invoering niet af te wachten. Hij nam ontslag.

Nu werkt Erik bij een bedrijf waar hij zijn welomschreven taken en afgebakende kaders heeft. Hij heeft een eigen werkplek met een vaste pc en hoeft dus geen laptop mee naar huis te nemen. Iedere ochtend klokt hij om even voor negenen in en om iets na vijven klokt hij weer uit; zowel fysiek als mentaal. En Erik vindt het heerlijk!

Zo zie je maar dat niet iedereen Flexibel werken leuk vinden! Veel mensen komen met ongelofelijke druk, want baaslief vindt het normaal dat je ’s-Avonds om 23:00 uur toch nog even je mailtjes checkt en je werk doet! En leuk hoor zit je eindelijk eens op het eiland Bali en wil je heerlijk ontspannen, krijg je opeens een mail van je baas dat je voor een bepaalde tijd een klus af moet krijgen! Tsja zie jezelf dan maar eens je werk rustig kunnen doen.

Maar toch, zien de plaatjes er wel altijd leuk uit?

Een gros van de mensen die houdt juist wel van flexibel werken! Even snel de boodschappen op een rustig moment doen; de kinderen van school halen en weer brengen, ondertussen hulp bieden als oma hulp nodig heeft. Kortom flexibel werken is een mentaliteit en instelling die de ene als plezierig ervaart, maar de ander het een regelrechte ramp vindt!