Een heerlijk understatement

Jacco ter Maaten 27 mrt 2018

De ietwat afwezige en verdrietige blik in de ogen van mijn gesprekspartner deden mijn inwendige belletjes rinkelen. De ogen die zo vol vuur zijn tijdens de gesprekken die ik anders met hem voer. Wanneer het gaat over zijn mooie hobby wat ook nog eens zijn werk is geworden; andere mensen helpen dát is zijn hobby, zijn passie, zijn werk. Nu waren de fonkelende ogen doof.

Er waren niet veel vragen nodig om de oorzaak van deze doofheid te achterhalen. Wanneer het hart ergens vol van is, is er vaak zo weinig nodig om de mond ervan over te doen lopen. Praten is immers zo’n fijne manier van emoties verwerken.

Een eerstegraadsfamilielid was geveld. De druk en de stress waren gepromoveerd: van onderdrukt gevoel, naar een overheersende tirannie. De tirannie waar een mens niet tegen op kan. De tirannie van de éénentwintigste eeuw. De tirannie die in de volksmond vaak ‘overwerkt’ genoemd wordt. Wat een heerlijk understatement!

Overwerkt klinkt zo lekker onschuldig. Het klinkt bijna het zelfde als een verzwikte enkel of een verstuikte voet. Een verband eromheen en twee dagen rust, daarna kan je het wel weer rustig proberen. Na maximaal twee weken ben je weer helemaal de oude. Echter, verstuikingen en kneuzingen zijn geen tirannieën. Die maken de ogen van de naaste niet doof.

Psychologie en toegepaste psychologie waren de meest voorkomende woorden op de lijst van studiekeuzes van mijn mede-middelbare-school-scholieren. Psychologie, de defensie tegen het understatement. Op zich niet gek dat er zo veel voor kozen, er is zo veel tegenstand nodig tegen de tirannie.

Toch moeten we niet wachten totdat zij voor ons gaan vechten. We moeten ze voor zijn. We moeten ze helpen. We moeten meevechten, vandaag nog. U moet ze voor zijn! Kijk vandaag nog in de spiegel, zijn uw ogen nog niet doof?

In de spiegel kijken is niet moeilijk, het kan met drie eenvoudige vragen die u vijf keer moet stellen. Ben ik niet te druk? Neem ik genoeg rust? Heb ik genoeg tijd voor mijn directe naaste? Stel deze vragen eerst twee keer aan uzelf, daarna aan drie van uw directe naaste. Vraag dan: wat denk jij, ben ik niet….???

Strijd mee tegen de tirannie van deze eeuw, vecht tegen de doofheid van de ogen en zing met mond en hart het zesde couplet van ons volkslied!

“….de tirannie verdrijven, die mij mijn hart doorwondt.”