Beestensport, gespeeld door heren

Renske Willems 11 mrt 2018

Elk jaar zit ik weer met spanning op de bank de Six Nations te kijken. Tenminste, als ze worden uitgezonden dan. Ieder jaar is het weer bladeren door de zenders. Dit is namelijk hét jaarlijkse rugbytoernooi van het noordelijk halfrond, waarin zes van de beste rugbylanden elkaar bevechten om de beker. Spijtig genoeg worden deze wedstrijden nooit vertoond tijdens Studio Sport op de NPO. Eigenlijk zou dit best wel een goed plan zijn. Iedereen zou het recht moeten hebben deze titanenstrijd te kunnen zien. Niet alleen voor de lol van mensen die rugby spelen en waarderen zoals ik.

Nagenoeg iedereen is sportief bij de rugby, van de fans tot de spelers. Allereerst begint het er al mee dat bij de wedstrijden op de tribunes iedereen gewoon door elkaar kan zitten, wie ze ook komen aanmoedigen. Dit is bij sommige sporten zoals bijvoorbeeld voetbal wel anders. ‘Wederzijds respect’ zijn de woorden die rugby het beste beschrijven. Wanneer de scheidsrechter ziet dat er twee of meer ‘beren’ op het veld ruzie maken of zelfs aan het vechten zijn, vraagt hij lief of ze er even mee op zouden willen houden, wordt hier meteen zonder weerwoord gehoor aan gegeven. Goed te weten is dat de scheids meestal wel twee koppen kleiner is. Hij heeft altijd gelijk. Mochten de reuzen toch van het veld worden gestuurd met geel of rood, lopen ze zonder te klagen naar het ietwat iel ogende klapstoeltje dat hiervoor al klaar staat aan de zijkant.

Drie jaar geleden alweer werd het wereldkampioenschap integraal uitgezonden op RTL7. Natuurlijk heb ik toen elke wedstrijd gevolgd. Blijkbaar de rest van Nederland ook. De populariteit van rugby bleek flink gestegen, gezien ik er ineens veel teamgenoten bij kreeg. Wat mij betreft mag er meer rugby op tv uitgezonden worden. Want, ja, hoe meer mensen op rugby komen, des te gezelliger! Wat ik vooral grappig vind aan rugby vergeleken met voetbal, is dat je bij voetbal bij een schwalbe bijna applaus krijgt, terwijl je bij rugby heel hard wordt uitgelachen, aangezien je er toch niks mee bereikt. Ze zeggen dat voetbal een sport voor heren is gespeeld door beesten en rugby een sport is voor beesten gespeeld door heren. Hier ben ik het helemaal mee eens! Behalve dat er natuurlijk ook vrouwen meedoen ;).