Waarom doe ik het?

Pavke 8 feb 2018

Al weer een hele poos geleden vroeg een goede kennis me waarom ik columns schrijf en waar ik de energie en inspiratie vandaan haal. Of het boosheid is die ik op die manier van me afschrijf, of dat ik een doel heb. Ik heb hier over nagedacht. Ik heb zeker een doel, maar ik ben ook boos. Die twee dingen hangen met elkaar samen. Ik maak me ernstig zorgen over waar de wereld en onze samenleving naartoe gaan als er niks verandert. Geloof me; ik zou ook het liefst in een roze bubbel leven waarin alles goed en mooi is, maar dat kan ik niet. Simpelweg omdat ik zie wat er aan het gebeuren is en als je het eenmaal hebt gezien, kun je dat niet meer ongedaan maken en blijf je het zien. Ik zie hoe de mensen bewust gemanipuleerd worden door media en politiek. Als ik naar het journaal luister, lijkt het wel of ik naar het jeugdjournaal zit te luisteren, zo belerend is de toon. Veel belangrijk nieuws wordt bovendien weggelaten! In plaats daarvan krijg je allerlei opinies en speculaties over wat er in de politiek speelt.

De problemen tussen allochtonen en autochtonen zijn veroorzaakt door de politiek en de media, niet door de mensen. Problemen met bepaalde groepen allochtonen worden ontkend of genegeerd en Nederlandse mensen die hier iets van zeggen, worden eenvoudig weggezet als racisten. We moeten gaan zien dat we tegen elkaar worden uitgespeeld en dit niet laten gebeuren!

De media spelen hierin een belangrijke rol. Een voorbeeld: de media gaven Quinsy Gario een podium voor zijn anti-Zwarte Piet actie. Hij beweerde dat er een relatie is met het slavernijverleden en dat Zwarte Piet discriminatie is. Dit is allebei onjuist. Toch kreeg hij alle ruimte van de media, terwijl hij op zijn best een kleine minderheid representeerde en toch vooral een aandachtszoeker is. Gevolg: een leuk volksfeest dat alle Nederlanders met elkaar verbindt is min of meer om zeep geholpen. Je kunt met recht zeggen dat de media hiervoor direct verantwoordelijk zijn!

De wereld staat op instorten en de Nederlandse media sussen ons in slaap met de ene onbenullige hype na de andere. Er is geen sprake van echte communicatie, luisteren naar elkaar. Nee, je haalt één zin uit een betoog van een half uur, volledig uit context, en daar blijf je op hameren. En dat noemen ze dan nieuws! Ja, ik ben boos!