Lezerscolumn: Racisme

Mylan Hulstede 8 feb 2018

40 uur werkstraf, dat is de straf die een 31 jarige man uit Lelystad krijgt. 40 uur werkstraf voor reageren op social media. Gaat dat niet een beetje ver? Coolest monkey in the jungle, dat stond op een sweater op de site van H&M. Het jongetje die de sweater droeg was zelf donker wit. Toen was het natuurlijk racistisch en H&M was het hiermee eens en haalde de sweater uit de markt. Maar nee, H&M kon gelijk Zuid-Afrika verlaten. Allemaal maar kleine problemen zoveel groter gemaakt. Wanneer is er nou sprake van racisme?

Esajas en Afriyie lazen alle reacties binnen twee maanden en legden de zeshonderd schokkendste voor aan Jebbink.

– Volkskrant

Racisme is overrated, dat is wat het is. Elke vernederende uitspraak wordt als racisme bestempeld. Als je zo tegen racisme bent. Waarom ga je dan 2 maanden lang reacties bekijken en zoveel mogelijk racisten aandacht geven? Ze mogen dan wel gelijk hebben, maar wat bereiken ze ermee? Waarom krijgt 3% van de bevolking 100% van de aandacht? Ik denk dat er alleen sprake is van racisme zodra het je financiële leven beïnvloed of echte levens fysiek verwoest. Zo heeft Trump rechtse racistische extremisten alsnog veroordeeld, omdat ze fysieke schade hebben aangebracht. Een goed voorbeeld van een echte racistische gebeurtenis. Maar een racistisch bericht op de Facebook? Waarom trek je er dan iets van aan? Waarom zou je ze dan aandacht geven? Waarom zou je ze waarde geven?

De zwarte pieten discussie, coolest monkey in the jungle incident bij H&M en nu reacties op Facebook. Allemaal overrated, iedereen wilt de wereld verbeteren, racisme stoppen, wereldvrede bezorgen. Maar het enige wat men niet doet, is zichzelf verbeteren. Het enige wat men kan doen om de wereld te verbeteren doen ze niet.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

– Nicolaas Braeu

40 uur werkstraf. De straf die een man krijgt voor een beetje komisch zijn op Facebook. Wat denk je wat er met die man gebeurd als hij het gras zit te harken? Hij gaat alleen maar meer schijt krijgen aan donker witte mensen, hij gaat radicaliseren. Net zo lang tot hij echt racistisch word. Het gaat te ver en de trend moet hier en nu stoppen. Racisme is gewoon een excuus voor meer incidenten, of niet dan?