Goh, wat ben jij nu aan het doen dan?

Metro 23 jan 2018

Geschreven door: Demi Duistermaat

Wie mij de vraag stelt wat ik na mijn studie wil gaan doen, krijgt als antwoord een twee paniekerige ogen en een mijn-eigen-hoop-verloren-“geen idee”. Is het de nog wat bredere vraag wat ik wil ga doen met mijn gehele leven kan een mental breakdown à la minute verwachten. Echt nul idee.

Nu het einde van mijn studie in zicht is, vind ik mezelf steeds vaker piekerend over mijn toekomst een slaapstoornis ontwikkelen. Zit je om 2 uur ’s nachts even in een diep gesprek met jezelf, “Oké Deem, wat wìl je nou? Wat vind je leuk? Waar word je gelukkig van?” En dan valt het gesprek meestal al ongemakkelijk stil.

Waarom heb ik niet zo’n passie voor iets als bijvoorbeeld Freek Vonk. Die man zweet slangen en ademt krokodillen. Waarom werd ik als klein kind al niet warm van een instrument, mijn moeders make-up, een olympische-waardige sport of het verzamelen van dode insecten. Tot ik op mijn 9e vastbesloten was om een Zoop-ranger te worden, want van die oranje overall kreeg ik het wèl warm. Tot ik erachter kwam dat de serie niet echt was. Idee verworpen.

Helaas merk ik dat deze keuzestress zich ook door begint te voeren in alledaagse vragen en kwesties. En mijn antwoord steevast Geen Idee (GI) is. Welke smaak thee wil je? GI. Welke kleur hoeslaken wil ik? GI. Welke afmetingen heeft mijn matras überhaupt? GI. Bij welk tentje zullen we wat eten? GI. Wat zijn je sterke eigenschappen? GI. Wat heb je tijdens je hele opleiding geleerd? GI. Wat voor jongen vind jij nou leuk? GI.

En omdat ik dus de laatste tijd maar weinig regie over mijn eigen leven heb, zoek ik houvast bij een andere betrouwbare bron. Een bron die mij in twee à drie zinnen kan vertellen wat mij diezelfde dag te wachten staat, waar ik me op moet voorbereiden, wat ik moet vermijden of waar ik me op kan verheugen. Voor nu is dit even precies wat ik nodig heb, want als ik het niet weet, weet de daghoroscoop in de Metro het wel!

Daghoroscoop Stier 19 januari 2018:
“Je houding wordt wel eens verward met twijfelen, terwijl je in werkelijkheid slechts alle opties afweegt. Je kunt als geen ander alle kanten van een zaak overzien. Je moet dit proces duidelijker naar voren brengen.”

So true.