Eva Jinek for (minister) president?

Sylvia Peters 14 jan 2018

Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dan is Nederland toch nog maar steeds een burgerlijk polderstaatje. Beide landen mogen dan een onderdeel van de westerse wereld zijn, er zijn toch echt wezenlijke verschillen.

Soms zit het in de kleine dingen, zoals de vriendelijkheid van de doorsnee Amerikaan. Ze menen het vaak nog ook. De Nederlander perst een compliment wat lastiger uit zijn strot, in tegenstelling tot kritiek. Kijk maar naar het commentaar wat we leveren op het gedrag van de Amerikaanse serveerster. ‘Good morning, please, thank you, enjoy your day…’, we vinden het allemaal wat ‘too much’.

Of de overmatige belangstelling die ze voor Amsterdam hebben, de stad waar alles mag? Alsof ze zelf zo heilig zijn. In de States is het drugsgebruik groter en bij sommige supermarkten kun je zelfs wapens kopen. Dat wij dan toevallig wat hoeren achter de ramen hebben en coffeeshops waar je legaal een stickie kunt halen, duh…

Toch is het niet vreemd dat ze als eerste over Amsterdam beginnen en niet over Sexbierum (vrij vertaald: sex-beer- rum). Terwijl de naam van deze plaats alles in zich heeft om aantrekkelijk gevonden te worden.

Amerikanen zijn gewoon een geestdriftig volk. Zo kan het gebeuren dat een toespraak van een populaire presentatrice tijdens het Golden Globes-gala de toeschouwers zo ver krijgt, dat ze massaal ‘Oprah for president’ roepen. Heel gek is dat niet, want Oprah heeft iets moederlijks en iets menselijks. Dat is nou precies waar ze op dit moment behoefte aan hebben met alle harde en ondiplomatieke woorden van de huidige president. Daarnaast weet ze alle lagen en kleuren van de bevolking te bereiken, wat misschien bevorderlijk is voor de saamhorigheid.

Andere benodigde ‘kwaliteiten’ zijn geld en een omvangrijk netwerk: check √. Ze is een outsider, maar als een filmster het kan en een krijsende ondernemer, dan zou zij het ook moeten kunnen.  Die rode knop op het bureau, staat bij haar vast een stuk veiliger.

Toch blijft het apart. Stel je voor dat onze Eva Jinek tijdens de uitreiking van het Gouden Televizier-Ring Gala onze harten verwarmd met een mooie speech. Ziet u iedereen al klappend ‘Jinek als premier’ roepen? Natuurlijk zullen er mensen zijn die eventuele politieke inspiraties zullen aanmoedigen en wordt Eva Jinek ooit nog wel eens lijsttrekker. Toch moet je hier in Nederland goed beslagen ten ijs komen. Anders ziet de Nederlandse bevolking je al snel als een Bij1geraapt zooitje.