#OVongemakken

Metro 14 dec 2017

Geschreven door: Claire Penners-Vosse

Ik ben geen hater. Verre van. Maar er zijn bepaalde dingen die mij dwars zitten en deze bied ik graag ter (leed)vermaak aan, zodat jij voor een paar luttele minuten niet hoeft te kijken naar A: selfies, B: je verveelde, vermoeide mede-ov-slachtoffers of C: beslagen treinramen.
Wat mij zo dwars zit?

Onze tenenkrommende Nederlandse roltrapmentaliteit, of beter gezegd: non-existente roltrapmentaliteit. In elke andere grote stad snappen reizigers dat ze niet alleen op de wereld zijn. Zij beseffen dat ze zich tussen andere stervelingen bevinden, die warempel: haast kunnen hebben. Om De Haasters bij te staan verdelen de kalme barmhartige samaritanen zich netjes over één kant van de roltrap, de andere helft geeft vrij baan. Samen-leven noemen we dat; voor ons met ‘tolerant’ betitelde land is dit helaas een onbekend fenomeen.

Nog eentje in de categorie samen-leven: praters in de stilte coupé. Wat snap je niet aan de witte stickers met Stilte/Silence erop? Nee, het gaat niet om jouw immer rinkelende mobiele devices; dit betreft jouw orale gepiep… We zijn allemaal (onbewust) slachtoffer van de prikkel-maatschappij: continue stromen van contactmomenten, verantwoordelijkheden en ongewenste stresssituaties op werk en in het leven an sich. We worden bij de vleet de gediagnosticeerd met burn-outs, depressies, ADHD of overgevoeligheid.

Wat is zó belangrijk dat je jouw hoogstwaarschijnlijk overprikkelde medereizigers hun broodnodige meditatieve momentje van stilte ontneemt?
We zijn allemaal zo verslaafd geraakt aan die uitputtende ruis van prikkels, dat we niet beseffen dat dit de killer is die ons minder tolerant en stressed of burned out maakt. Bovendien maakt dit ons blind voor fijne stiltemomenten, zelfs als we erom gesmeekt worden middels NS-raamstickers.
Ik pleit dus ook tegen praters in de non stilte coupé, voornamelijk wanneer de draadloze telefoon- monoloog wordt gehouden over onderwerpen waarvan je teckel nog onder de bank kruipt: Tinder- dates, SOA’s, Kerstplanningen, je wortelkanaalbehandeling en natuurlijk: wat er vanavond gegeten moet worden. Nee! Gewoon nee! Wij, mede-aardlingers hebben zoals hierboven betoogd genoeg aan onze eigen sores, sleuren en boodschappenlijsten. Sssjjjtttt! Typ het maar, ok? Komt je verslaving aan W’app, Email, sms, Snapchat, Instagram, FB en FB Messenger toch nog van pas. Heb jij ook ov-ergernissen? Ik hoor ze graag in een column of op social onder #OVongemakken. Geeft je weer wat te doen tijdens je reis! In stilte dus. Danku!