Lieve lieve RTL

Metro 19 dec 2017

Wie herinnert zich dat nou niet? Met natte haartjes op de bank nog even je favoriete programma kijken: De Hans Kazan Magic Show, De André van DuinShow en natuurlijk de Mini PlayBackShow. RTL 4 was de zender om je dag heerlijk mee af te sluiten. Nu is het ideaal om vooral van weg te zappen en heerlijk te ergeren. De minachting naar de kijker is immens, er is al veel gezegd over Gordon en zijn niet-trouwen programma en ik respecteer zijn keus en moet vooral doen wat hij wilt.

Maar lieve RTL, zouden jullie AUB niet meer de kijker in de zeik willen nemen om Gordon dan in elk programma te laten zeggen dat ie vlinders in zijn buik heeft en dat ie niet kan wachten om het bekend te maken. Je kon geen programma aanzetten of het kwam wel voorbij. Misschien is het een idee om het HTL te gaan noemen. Ook ik vind Humberto innemend, spontaan, gezellig maar vooral niet journalistiek.

De zelfverheerlijking van de eigen RTL programma’s is zo misselijkmakend dat ik liever een rondje rol in mijn eigen braaksel draai dan weer aan te horen wat voor een ge-wel-dig format RTL nou weer heeft bedacht. Om helemaal maar niet te spreken over The Big Music Quiz waarbij de egocentriciteit zo’n grote rol speelt dat de gasten over elkaars speeksel heen glibberen. Het geforceerd leuk doen van Meneer Krabbé is tenenkrommend. Maar het allergrootste hoogtepunt van minachting vond toch wel plaats tijdens de eerste aflevering van Nederland-Belgie, die plaatsvond op 16-12-2017.

De complete minachting van de kijker werd flink op de proef gesteld. Buiten het feit of het wel of niet leuk was, ieder zijn eigen mening, leek dit programma een opvulling van jewelste: ‘’We hebben niks meer liggen op de plank, dan maar dit.’’ Natuurlijk snap ik ook wel dat een programma niet in dezelfde week wordt opgenomen, maar om nou een programma uit te zenden waarbij het publiek in korte broeken/rokken en in t-shirts zitten is een teken dat je compleet schijt hebt aan je kijker. Ruben Nicolai (topvent) had een kop alsof die 4 weken had liggen bakken in de Afrikaanse zon.

Lieve RTL, Lieve Erland, Lieve ikke-ikke-ik programma-makers, het draait niet om jullie maar om het respect naar de kijker. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen (Johnny, Anouk, Chantal), maar dat komt door 1 reden: Die zijn zichzelf en dat ziet de kijker.