roet-pieten

maartje51 17 nov 2017

Zaterdag komt Sinterklaas weer in het land en er is nog een laatste oprisping geweest over de zwarte pieten kwestie. We hebben er de laatste tijd weinig van gehoord, althans de discussie was niet zo agressief en vulde de media niet veelvuldig. Dit volgens mij omdat de #metoo discussie nu een hogere prioriteit had in de media. Zo zie je maar, dat nieuws te manipuleren is. Maar goed, dat wisten wij allemaal, dus daar ligt niemand wakker van.
Wat mij wel is opgevallen, is dat de grote steden in Nederland de echte “zwarte” pieten verbannen hebben. Die bestaan niet meer. Er zijn nu alleen nog maar roet-pieten en zij zijn bovendien ook nog eens volgens de laatste mode van de Spaanse edelman gekleed. Dus wat dat betreft zijn de “pieten” absoluut in rang gestegen. Tja wij gewone burgers moeten het helaas nog met confectie of met vintage doen, want een goede designer is voor een groot deel van ons niet weggelegd, althans daar heeft het merendeel van de burgers het geld niet voor (over). Gelukkig wel de pieten, dus zij behoren nu tot de edelen en je kunt niet meer zeggen, dat zij dienaren of slaven zijn van Sinterklaas.
Echter, de hele discussie ging toch over racisme, discriminatie of ongelijkheid. Ik behoor niet tot de slimsten onder de mensheid, maar volgens mij is er nu pas echt ongelijkheid. De roet-pieten kunnen namelijk alleen maar blanke of misschien licht gekleurde personen zijn, maar niet de personen, die deze discussie aanhangig hebben gemaakt. Sorry, dat ik het hier nog even zeg, maar de echt donker gekleurde of misschien wel heel donker gekleurde personen, mogen aan dit spel niet meedoen, want zij kunnen nooit roet-pieten zijn, want het roet is op hun huid absoluut niet te zien.
Nu vraag ik mij af, is dit nu de oplossing voor een probleem, wat eigenlijk geen probleem was, maar wat tot een probleem geworden is en dat nu een nieuw probleem kan creëren.