Duizend-en-een pijnlijke prikken

Veerle Borsboom 30 nov 2017

Je zit in de stoel en hoort het zoemende geluid van de scherpe naald. Je vriendin staat klaar met de camera om het op video vast te leggen. De man met zijn armen vol tattoos, gezicht vol piercings en het zoemende apparaatje in zijn hand loopt naar je toe. Het zweet loopt over je rug en je denkt: “Waar ben ik ooit aan begonnen?”.

Je ziet ze overal. Bij je buurvrouw, bij het meisje die langs je loopt op straat of bij je beste vriend. Tattoos zijn populair bij zowel jong als oud en iedereen denkt er wel een keer over na: Hoe zou het zijn om er eentje te laten zetten en wat zou ik voor de rest van mijn leven op mijn lichaam willen hebben staan?

Een tijdje geleden heb ik er zelf een laten zetten. Ik ben er super gelukkig mee. Het vinden van dé tattoo artiest tot het verzorgen van mijn net gezette tattoo verliep bij mij heel gemakkelijk, maar er is een kans dat het helemaal fout kan gaan. Daarom heb ik een paar do’s en dont’s op een rijtje gezet voor de mensen die graag een tattoo willen laten zetten.

Een van de belangrijkste dingen als je een tattoo laat zetten, is natuurlijk de tattoo artiest. Hij is de persoon die het op jouw lichaam zet, dus check of hij weet wat hij doet. Dit kan je uitzoeken door op internet rond te zoeken naar recensies van deze tattoo artiest. Ken je iemand met een prachtige tattoo? Vraag waar die persoon hem heeft laten zetten.
Ben je meteen klaar als je de tattoo hebt laten zetten? Nee. Wanneer de tattoo is gezet, is het als het ware een open wond. Dit betekent dat je het goed moet verzorgen tot het geheeld is. Een goed middeltje hiervoor is Bepanten zalf. Aan het begin is het nodig je wond regelmatig in te smeren en na een paar dagen hoef je het alleen nog in de ochtend en avond nog te doen.

Wat een absolute don’t is, is je laten overhalen door anderen. Waarom is dit geen goed idee? Een tattoo staat er voor de rest van je leven. Je kan het natuurlijk laten weg laseren, maar dit is een heel pijnlijke procedure en kost veel geld. Dus, als je een tattoo laat zetten, zorg ervoor dat het jouw keus is en je er helemaal, honderd procent, achter staat.