Bewijs van spoor voor de zaak van Anna Faber

S. Raaz 6 okt 2017

Als partijen meewerken aan onderzoek, dan kan er een bewijs van spoor worden opgespoord. En op dit moment lijkt dat wel hard nodig te zijn, omdat Anna niets van zichzelf laat horen.

Als Anna afscheid zou willen nemen van haar vriend en familie, dan zou ze minst een bericht achterlaten. Eventueel een afscheidsbrief, of een korte telefonische gesprek. Maar het lijkt of als Anna niet vooraf wist, dat het allemaal zo zou aflopen.

En wie zijn de partijen die samen moeten werken, om achter laatste bewijs van spoor van Anna te komen? Google.

Indien er GPS op de telefoon van Anna ingeschakeld is, dan zouden we haar telefoon locatie via haar Google account kunnen vinden. Eventueel nakijken of ze actief is geweest op haar telefoon, via Youtube, of dat ze misschien zoekopdrachten via Google heeft gedaan. Dan zouden we dat moeten kunnen terugvinden bij haar browsergeschiedenis.

Vriend van Anna maakte via Facebook berichtje bekend, dat ze geen mogelijkheid hebben om in haar account te komen. De vraag is, of iemand haar wachtwoord kent, iemand die dichtbij haar stond en meer wist dan haar dagelijkse agenda. Als er toch niemand is, dan is de laatste optie die ik hierboven ook heb aangegeven. Ik ben helaas geen opsporingsmedewerker, maar als ik een opsporingsmedewerker was, dan had ik een verzoek gedaan bij Google om mee te werken aan de veiligheid van Anna. Ja, u zult het wel begrijpen. Mijn boodschap is, dat de veiligsheidsdiensten die de zaak van Anna doen, een verzoek moeten doen bij Google om inzage tot haar account te verkrijgen, dit niet omdat ze ‘verdacht’ wordt, maar omdat haar familie en vrienden uitgaan van het ergste en zich zorgen maken tot ze Anna vinden.

Als Google meewerkt aan onderzoek, dan kunnen ze achter Anna’s laatste activiteiten komen. Zodra er wat bekend is over de locaties of andere activiteiten, dan kunnen we verder opsporen wat nog nodig zal zijn.

Misschien zal Google zo een voorstel kunnen zien als inbreuk op privacyrechten van Anna. Maar gezien de gevonden voorwerpen, nieuws en bezorgdheid, is het hoognodig om veiligheidsmaatregelen te ondernemen. Indien Anna een bezwaar zou hebben voor de zorgen die wij maken, dan had ze wel op een manier wat laten weten en zich afmelden als vermist. Maar dat is hierbij niet het geval. Wij zijn dus bezorgd, omdat we Anna nog levend en gezond willen terugvinden. Daarnaast wilt ieder ouder, dat de dames veilig uit en thuis komen.

Dit is het dan, de mogelijkheid voor bewijs van Anna Faber.