Red het mannentoilet

Dwight van Schoorl 6 okt 2017

De jaren zeventig markeerde het begin van een andere kijk op de klassieke verschillen tussen man en vrouw. Waar de Dolle Mina’s protesteerden voor de terechte gelijkberechtiging tussen man en vrouw, is het met de intrede van het genderneutraliteit nu tijd voor de man om op te komen voor zijn rechten. Ik zal de noodzaak hiervan illustreren aan de hand van het genderneutraal toilet. Laten wij mannen ingrijpen voor het behoudt van ons mannentoilet.
De intrede van het genderneutrale toilet gaat namelijk voor de mannen de meeste problemen opleveren. Zo is de man het al decennia lang gewend binnen anderhalve minuut: te stralen, de handjes te wassen en de toiletten weer te verlaten. De goudgele rakker kan immers niet te lang alleen gelaten worden, want voor je het weet slaat hij dood. De efficiëntie bij de toiletgang is deswege van onschatbare waarde. Een snelle toiletgang bij de vrouwen is echter een utopie. De vrouw heeft, uitzonderingen daargelaten, substantieel moeite de gang naar het toilet alléén te maken. De toiletgang wordt steevast gebruikt als een goed moment voor het doornemen van roddels en wat quality time met de vriendinnetjes. Deze situatie zorgt ervoor dat de wachtrij bij het gemiddelde vrouwen toilet lang is en tevens het geduld op de proef stelt.
Doordat een genderneutraal toilet impliceert dat een apart mannen en vrouwen toilet in de toekomst passé is, zal de toiletruimte waarschijnlijk veel groter worden. Positief ingesteld als ik ben, hoop ik dat door het vergroten van het aanbod der toiletten de wachtrij enigszins beperkt zal blijven. Ik voorzie in alle realiteit wel een ander probleem voor de man. Dit probleem heeft alles te maken met een beperking van een internationaal mensenrecht, namelijk de toegang tot water. Het valt niet te ontkennen, dat het knappere geslacht met Noord-Koreaanse discipline naast elkaar opgesteld staat voor de wasbakken, en daarmee de toegang tot de kraan voor de andere sekse gaat belemmeren. Voor dit probleem zie ik zo snel geen oplossing. Een timer die bijhoudt hoelang één ieder haar make-up mag bijwerken zou een gedegen oplossing zijn. Het is echter disproportioneel, deze tijd ook te laten gelden voor één van de vele vrouwen, die omringd door een grote entourage, huilend voor de wasbak staat, nadat zij haar dan inmiddels ex-vriendje in de club met een ander heeft zien zoenen. Laten we daarom ook voor de vrouwen, van het mannentoilet geen geschiedenis maken.