Vertrouwen

Francis Wilsterman Bordewijk 25 sep 2017

Vertrouwen.

Ik zit in een te volle wachtkamer van een ziekenhuis. Tegenover mij zit een te grote man voor het te krappe stoeltje, daarnaast een gestreste moeder die haar onhandelbare zoontje in een rustige positie probeert te manoeuvreren. Kansloos! Te veel prikkels.
Verderop valt een oudere dame me op, ze knikt als ik haar aankijk. Ik glimlach terug. Aan de andere kant van mij komt er een stoel vrij van degene die gejaagd opspringt als de verpleegster haar naam door de wachtkamer galmt. Weer een patiënt minder, denk ik ongeduldig. Wachten dwingt mij tot rust. Ik kijk naar de mensen om me heen,analiseer ze bijna. Al die verschillende DNA’s, ieder met een eigen verhaal en een eigen gedachten. Mijn gedachten dwalen af.

Als ik opkijk naar de ingang en een lange goedgeklede, goedgebouwde man binnenkomt voel ik even een overvallen gevoel van ongemakkelijkheid. Onze blikken treffen elkaar en hij gaat naast me zitten. "Goedemorgen", zeg ik terug als hij me vriendelijk groet. Zuchtend kijkt hij op zijn mobiel. "ik hoop maar dat het een beetje opschiet vandaag want ik heb een drukke dag voor de boeg", zegt hij dwingend maar toch sympathiek. "ja", antwoord ik schuchter. "Ach, ik heb er maar vertrouwen in" antwoordt hij en uit het niets vraag ik hem wat vertrouwen betekent voor hem. "Vertrouwen betekent geloven" antwoordt hij adrem. "En geloof moet je hebben anders kom je er niet, toch?". "Vooral in jezelf", vult hij aan. Ik knik. In sommige gevallen had ik liever niet in mezelf gelooft dan had ik er nu heel anders voor gestaan. "En vertrouwen betekent ook trouw zijn aan jezelf", oppert hij. Trouw zijn aan jezelf, nog zo’n uitspraak die lekker loopt en zoveel inhoud heeft als je zelf accepteert. Hoeveel mensen zijn er vandaag de dag nog die 100% trouw zijn aan zichzelf; De egoïsten!, en dat wil niemand zijn. Vertrouwen hebben betekent geloven en geloven is zo vaag maar ook zo sterk als je zelf wilt. Als we kijken naar alle geloofsovertuigingen die onze wereld rijk is en hoeveel gelovigen er zijn, zijn er dus mega veel mensen die er vertrouwen in hebben dat alles goed komt. Een mooie gedachte toch?. Het komt allemaal goed. Met die gedachte begroet ik de arts die me uit het gesprek haalt. Als ik omkijk naar de man met zijn eerlijke theorieën lacht hij, geeft hij mij een knipoog en een blik van vertrouwen. Ik merk dat ik glans en ik voel rust.