Luister je mee?
Op het internet worden vaak heftige discussies gevoerd. Over maatschappelijke onderwerpen: De afschaffing van de zwarte pieten en de invloed van roken op de samenleving bijvoorbeeld. En over politieke onderwerpen: Dat de formatie veel te lang duurt en dat die grenzen nu toch echt eens dicht moeten. In de praktijk zal er weinig gedaan worden met die felle discussies. Groepen met verschillende opvattingen zullen niet dichter bij elkaar komen, maar juist verder uit elkaar komen te staan. Er zullen geen argumenten worden aangevoerd, maar er zullen persoonlijke beledigingen tevoorschijn komen. Over religie, over ras en over politieke voorkeur.
Daarom was ik zo verbaasd afgelopen week door wat er in Brielle gebeurde. In de krant verscheen een artikel dat de burgemeester het uitgaansleven beperkingen op wilde leggen omdat zij voor overlast zorgde bij bevolking in de stad. Zoals verwacht was er een groep die daar heel blij mee was: De mensen die last hadden van de overlast. Er waren ook mensen die dit niet zagen zitten. Dit waren de mensen die volop van het uitgaansleven genoten.
Er was een man in de stad die open brief schreef. Gericht aan de burgemeester (hoe ouderwets). Hij was van mening dat het beperken van het uitgaansleven de probleem niet zou oplossen. Het zou het probleem slechts verplaatsen. De brief werd volop gedeeld en kwam terecht bij de burgemeester. De burgemeester heeft op zijn beurt de bezorgde burger uitgenodigd voor een bak koffie en een goed gesprek.
De reacties waren erg positief. Zowel de mensen uit de stad als de mensen die er louter voor het uitgaansleven kwamen, beiden waren enthousiast over het initiatief van de man die het publieke debat opende en de burgemeester die op zijn beurt de burger uitnodigde om zijn mening om te zetten in invloed op het beleid.
Dit vond ik een heel goed voorbeeld van vrijheid van meningsuiting die goed werd gebruikt. De man geeft zijn mening, onderbouwt deze met steekhoudende argumenten en deelt deze, zonder anonimiteit, om zo het debat te openen. De politiek reageert daar positief op. Op deze manier wordt de democratie gebruikt zoals hij gebruikt hoort te worden. In tegenstelling tot wat ik meestal voorbij zie komen: Zodanig over en weer schelden dat het voor een willekeurige voorbijganger niet duidelijk is waar het eigenlijk over gaat.
Ik roep hierbij iedereen op: Geef je mening. Iedereen zijn mening telt en kan echt wat veranderen.