Echt Hema?

ErwinT 21 sep 2017

Beste jongens en meisjes,

jullie willen dat de wereld toleranter gaat denken. Nu willen jullie dat de Hema genderkleding gaat verkopen. Maar wanneer heb jij je in een hokje geplaatst? Sinds wanneer mag jij niet meer nadenken en bepalen wat jij draagt? Er was een tijd dat David Bowie in een jurk op een albumhoes stond. Jouw vader heeft misschien een string gedragen en jouw moeder liep op zondagochtend in een boxershort.

Mijn moeder heeft vroeger in een steegje staan pissen als zij moest. En blote lijven waren niet gênant om te tonen. Beste jongens en meisjes, in de eind jaren zeventig en in jaren tachtig droeg ik eyeliner en lippenstift en niet omdat ik homoseksueel was. Ik luisterde naar New Wavemuziek en iedereen in die dansclubs zagen er zo uit. Was er dan make-up voor mannen? Nee, tuurlijk niet. Dat kochten we op de damesafdeling. Wij lieten ons niet in hokjes plaatsen. Wij wilden onze eigen identiteit. Die identiteit bepalen jullie zelf en geen labeltje. Haal die label eraf en het is jouw label. Kunstenaar Andy Warhol had een studio genaamd The Factory tussen 1962 en 1984. Daar kwamen muzikanten, dichters, kunstenaars, travestieten, transgenders en allerlei soorten mensen bijeen. Op een scherm werden blote mensen getoond, er werd gedronken, genoten en ideeën uitgewisseld en de meeste ideeën werden van groot belang voor deze tijd. Lou Reed, The Rolling Stones, Bob Dylan, Salvador Dali, Truman Capote en dichter Allen Ginsberg. Dit deden zij door zelf anders te denken, door zelf die knop om te zetten.

Jongens, meisjes, jullie zijn baas in eigen brein. Dit doe je niet door een winkel of fabriek te veranderen. Dit doe je door anders denken. Echte helden zijn geen mensen die verkleed gaan met een cape of masker op. Echte helden zijn zij die hun wereld en denken ten goede veranderen. Jij kan jouw leven tot een feestje maken waarin jezelf het mooiste cadeau bent en bepaald in welke verpakking je gekleed gaat. En mooier is dat jijzelf de beslissing kan maken wie dit cadeau mag uitpakken. Borsten zijn borsten, een piemel is een piemel en het enige waar ik mij voor heb geschaamd in mijn leven was mijn moeder in een grote witte Hema-onderbroek. En beste mensen, ik vertel je dat als er ooit een kledingstuk genderneutraal was dan is het de beroemde witte Hema-onderbroek geweest en geloof mij: die wil je niet terug.