Kielschieters

Joey den Blanken 11 jul 2017

Kielschieters

De befaamde en wereldberoemde krant "The Wall Street Journal", heeft Rotterdam uitgeroepen tot ‘coolste stad van Nederland". Een krant, die helemaal aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heftig aan het schrijven is, noemde ons Rotterdam, een coole stad.

Wie schrijft dit en waarom voelt dit als een "bronzen medaille"?

Als geboren Rotterdammer weet ik de leuke en minder leuke feitjes van de stad. Ik ben een doorgaans doodnormale Rotterdamse jongen die gewoonweg door de stad wandelt alsof ik hem zelf gebouwd heb. Naast dat respecteer ik de oudere generatie die dit daadwerkelijk hebben gedaan.

Jaren van pijn, leed, oorlog en wederopbouw bracht ons het ruwe diamantje dat wij vandaag de dag zien. De dagen toen de doorsnee Rotterdammer nog ‘Kielschieter’ genoemd werd zijn lang en breed gevlogen en met het bombardement nog vers in de herrinering van elke ‘kielschieter’, is na amper 70 jaar een titel als ‘coole Stad’ niet van toepassing. Een volk zo koppig en doortastend, zo eigenwijs en kieskeurig, dat Duitsers ons moeten plat bombarderen opdat wij niet zwichten, verdient geen halfbakken krantenartikel. Wij wensen niet eens een lint of medaille. Wij, als Rotterdammers wensen rust na jaren ons moraal hoog te hebben gehouden.

Duitse bommen op Emmen, ga je niet vinden op je zaterdag-avond Google zoektocht. Grootste containerschip komt binnen bij de Amsterdamse Haven. Mensen die dit zochten vonden ook, "Het boek van Rijke Sprookjes".

Geen artikel is gewenst, geen pluim is nodig. Wij hebben onze Lee Towers voor de klanken en onze Dave van der Wal voor de Journalistiek. Wij presteren echt wel op niveau en willen niet beloond worden met titels van, "Nee Egg, Owjoh, Pleurt Op".

Begrijp mij niet verkeerd. Ik geef om Rotterdam, alsof het ademt en net als ons elke dag opstaat, hard werkt en weer naar huis terugkeert. Ik geef om Rotterdam , alsof de verbindingswegen mijn eigen aders zijn die ons leven garandeerd. Sterker nog, ik hou van Rotterdam, alsof mijn hart klopt met elke stap die ik zet op deze heilige grond.

Een titel…. Nee, dank je.

We zijn het zeker waard, maar ik hoef het niet. Er heeft teveel bloed gevloeid, er is teveel zweet bij betrokken geweest en er zijn teveel mensen hard aan het werk met andere, iets belangrijkere zaken. Cool als titel is een klap in het gezicht van onze oude Rotterdamse generatie.

Rotterdam een coole stad..
Jazeker, als het maar uit de monden van ‘Kielschieters’ komt.