Jut en Jul op de barricade

Henny A.J. Kreeft 7 jul 2017

Ik moest laatst – nadat ik de premier en de minister van Buitenlandse zaken hoorden over de vernietigde zonnepanelen in Palestina – denken aan Jeanne d’Arc, echter ik weet niet goed waarom. Misschien omdat ze in de politiek wordt gebruikt om de onafhankelijk van Frankrijk uit te beelden. En nu de twee Nederlandse politici, vraagt u zich af.

Ja, hoe moet ik het zeggen? Afgelopen week – zelfs in het vragenuurtje in de Tweede Kamer – waren de zonnepanelen in Palestina die door de bezettende macht werden vernietigd een belangrijk item wat door de Kamerleden op het bordje van het kabinet gedumpt werd en ja hoor, de minister van Buitenlandse Zaken kwam uit zijn ‘winterslaap’ en werd voor het diplomatieke karretje gespannen om in conclaaf te gaan met ambtenaren in het sinds 1948 bezette Palestina.
Maar wat wil nu het geval? Nederland heeft toch wel een half miljoen in 96 panelen gestoken (zie ook ‘De hypocriete Nederlandse politiek’) en het was niet het eerste project van Nederland dat door de bezettende macht naar de Tilisfijnen werd geholpen. Neen, vadertje Rutte was echt ‘boos’ en heeft zelf contact opgenomen met zijn collega in Tel Aviv.

Waarom al die heibel over die zonnepanelen van de Palestijnen? Anders hoor je het corps der ministers niet als er wat gebeurd in Palestina. Je hoort niets als er weer een Palestijnse jongere op straat wordt geëxecuteerd, kinderen doodgaan omdat er geen medicijnen of apparatuur zijn, orders voor vernietiging van huizen worden uitgedeeld of land wordt ingepikt. Neen, dan hoor je de Nederlandse politici of kabinetsleden niet, misschien alleen een handvol geradicaliseerden ter rechter zijde die in hun vuistje lachen.

Vandaag was het dan weer zover – en u mag het weten: ik ben pisnijdig en witheet -; vandaag is het nieuws van Palestina gedeeld op www.khamakarpress.com met daarin: De watertoevoer naar Salfit is volgens lokale bronnen met 60% beperkt (alleen om de illegale kolonisten van water te voorzien); de elektriciteitsvoorziening naar Gaza is teruggebracht naar 55 MGW (wat alweer een vermindering is); Wadi Hilweh Information Center geeft aan dat er steeds meer pepperspray en traangas tegen Palestijnen wordt gebruikt; er worden weer 800 extra illegale nederzetting units op Palestijns grondgebied gebouwd en de uitbreidingen van de Ariel University gaat door op gestolen Palestijns land. Dit was nog maar een klein stukje nieuws van vandaag en nu hoor ik papa Rutte of Bertje niet; stil en kijken naar een andere kant.