Genderneutraal taalgebruik hot en waanzinnig

Pevje 31 jul 2017

Wat me opvalt is dat in de vakantieperiode vaak de meeste onzin wordt uitgekraamd. Nu staat het Genderneutraal Taalgebruik in de belangstelling. De Gemeente Amsterdam gaat haar bewoners genderneutraal aanspreken.

Hierdoor hoopt men minder mensen te kwetsen. Een mooi voornemen. Maar juist het genderneutrale taalgebruik zal alleen maar leiden tot meer frustratie en meer geweld.

Opeens moeten alle normale mensen, de meer gangbare modellen, er aan geloven. Amsterdam gaat alle bewoners niet meer als meneer of mevrouw aanspreken. Maar die heten vanaf nu bewoner, of ouder. Vreemd, want menig bewoner, of ouder gedraagt zich daar niet na.

De NS roept niet meer door haar speakers ‘dames en heren’. Nee, dat wordt ‘beste reizigers’. Erg optimistisch van de NS. Dan moeten de treinen wel rijden, anders word je nooit een reiziger. Iets waar de Ierse Travellers weer niet blij mee zullen zijn.

Toiletten worden eveneens genderneutraal. Geen aparte wc’s meer voor dames en heren. Maar gewoon allemaal op dezelfde pot. Waar men nog wel mee worstelt is het invalidentoilet. Hoe krijg je dat genderneutraal? Misschien een sticker van een invalidenwagen met één wiel?

Met recht vraag ik me af welke halve zool dergelijke apekool bedenkt. Zeker enkele duur betaalde externe deskundigen, die ingehuurd zijn vanwege een verzoek van een enkeling of dreinende pressiegroep.

Ik vrees echter, dat deze manier van mensen benaderen uiteindelijk leidt tot meer agressie en geweld. Ik word bijzonder graag aangesproken met ‘meneer’ en zeker niet met ‘bewoner’. Dan beginnen mijn handen al te jeuken.

Zelf heb ik al wat onderzoek gedaan. Zo liet Spiderman weten niet aangesproken te willen worden met Spidermens. Batman verafschuwt dat zijn naam wordt omgezet tot Batpersoon. Superman belde me, dat hij weigert zich Superorganisme te laten noemen.

De tuinman, vuilnisman, politieman, vakman houden op te bestaan. Vanaf nu wordt dat tuinpersoon, vuilnismens, politiewezen en vakidioot.

Voor transgenders, die zo graag man of vrouw willen of inmiddels zijn, is het helemaal triest. Zij worden aangesproken als mens, of persoon. Nooit zullen ze ‘meneer of mevrouw’ genoemd worden. Dat vind ik zo gemeen, hè.
En komt er straks ook genderneutraal ondergoed? Iedereen een BH en een string met gulp?

Vanmorgen sprak ik mijn vrouw aan met ‘dag lieve persoon’. Voordat ik ‘t wist, kreeg ik een klap in m’n gezicht.’Ben je niet goed bij je hoofd? Ik ben je vrouw. Of was je dat vergeten?’

Toch maar ff SIRE bellen.