leeftijdsdiscriminatie of bescherming

Na een spannend sollicitatiegesprek voor een stage gaat de telefoon eindelijk over. Helaas, alweer een afwijzing, de reden is tot mijn verbazing hetzelfde als de vorige drie sollicitaties, te jong. Toch moet ik stage lopen. Waarom wordt er bij stages voor sociale opleidingen zoals maatschappelijk werk en dienstverlening regelmatig gekeken naar de leeftijd? Daarbij wordt er voor het starten nergens aangegeven dat je met een jonge leeftijd tegen het vinden van een stageplek aan kan lopen. Met name bij het vinden van een stage op de gebieden jeugdzorg en ggz kom je regelmatig minimale leeftijdseisen tegen
Op mijn zestiende begon ik met mijn HBO opleiding, ik werd in september nog zeventien. De eerste jaren ondervond ik geen problemen van mijn jonge leeftijd. Maar toen ik een stage voor het derde jaar ging zoeken, stond er tot mijn teleurstelling regelmatig in de vacatures: minimaal 21 jaar. wanneer ik vroeg naar de oorzaak hiervan kreeg ik een keer de reactie dat iemand op een jonge leeftijd minder levenservaring heeft en dat ze jonge studenten willen beschermen tegen heftige casuïstiek. Maar leeftijd hoeft niks te zeggen over levenservaringen, daarbij wordt er bij tentamens en projecten ook geen rekening gehouden met je leeftijd. Naast mijn eigen ervaringen, krijg ik ook van mede studenten te horen dat ze aan lopen tegen de minimale leeftijd voor een stage. Niet alleen binnen de opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening komt dit probleem voor. Het stellen van een minimale leeftijd is een vorm van ongelijkheid die naar mijn idee onterecht is. Ongeacht de leeftijd verdien je een kans om te laten zien dat je wel geschikt bent voor de stageplaats. Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk dat er niet langer een minimumleeftijd staat bij stage vacatures. Als je een opleiding doet, is het niveau voor iedereen gelijk. Of je nou 37 jaar bent of achttien jaar, er wordt hetzelfde van je verwacht. Waarom wordt er dan onderscheid gemaakt tussen studenten op basis van leeftijd bij het zoeken van een stage? Daarnaast is het de opleiding die hier mede verantwoordelijk voor is. De opleiding kan een student voorbereiden op de eventuele obstakels bij het zoeken van een stage door dit te benoemen. Zodat de student op de hoogte is van de gevolgen bij het zoeken van een stage op jonge leeftijd.
Of het nou gaat om leeftijdsdiscriminatie of bescherming van een jonge student, het vinden van een gepaste en interessante stage is ook voor een jonge student erg belangrijk.