Hoe smerig is smerige zaken?

Hè bah, zwembadtrappen waarop voetschimmel wordt gevonden, kleedhokjes waar darmbacteriën worden gevonden en stukjes plafond die in een peuterbad vallen. Dit alles kan de dood tot gevolg hebben. Het programma is weer in volle gang: ‘Smerige Zaken’. De programmatitel doet echter niets onder voor de situaties waarin Geus zich wekelijks bevindt. Elke week verbaas ik me weer, dat de hygiëne zo slecht is hier in Nederland. Gelukkig hebben we Geus, maar wordt er naar zijn tips geluisterd?

Helpt het echt, verbetert de hygiëne echt als Geus is geweest?
Rob Geus heeft geen recht, in tegenstelling tot de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), om bedrijven of instanties te sluiten als de hygiëne zo slecht is dat de gezondheid van mensen in gevaar komt. Tenslotte heeft hij ook maar een cursusje H.A.C.C.P. gevolgd, iets wat je binnen drie uurtjes kunt afronden. Sommige bedrijven zijn, ondanks de problemen die Geus constateert, toch ‘blij’ met Geus en gaan met zijn bevindingen aan de slag. Andere bedrijven zien Geus als een indringer en weerleggen alles wat hij zegt.

Enschede
Dit gebeurt ook bij het zwembad in Enschede (aflevering 4, seizoen 2). De eigenaar vindt de bevindingen van Geus incorrect, hij is vast en zeker van mening, dat hij het juist doet. Met de eigenaar valt totaal niet te praten, hij blijft zich verschuilen achter deze ‘goede’ testen. Geus stapt hierop naar de gemeente en zij gaan er serieus mee aan de slag. Later blijkt toch dat de gemeente het niet zo serieus neemt, op RTVoost.nl zeggen ze namelijk dat het zwembad niet voor niets het keurmerk ‘Schoon en Veilig’ heeft. Echter vind ik ook dat het zwembad er erg goor uitziet en dat de volksgezondheid in het geding komt. Ook vind ik de eigenaar van het zwembad echt een eikel. Hij blijft zich continu verschuilen, net zoals de gemeente, achter een of ander keurmerk. Dn vraag ik me af: “waar is de NVWA in dit verhaal?”

Hoe je het ook wendt of keert de problemen worden elke keer weer minder erg gemaakt dan dat ze zijn. Dit is soms terecht, maar vaker onterecht. Zo valt Geus soms over dingen waarvan ik denk: “Ja goed gezegd Rob!” Andere momenten zit ik met een mond vol tanden, omdat er dan kleine puntjes zijn waar Geus te ver in doordraait, dat is jammer !

Toch kijk ik er elke week weer na en dan denk ik: “het kan niet, het mag niet en het zal toch niet gebeuren dat de hygiëne nog slecht