Een meerderheid die geen meerderheid is.
Op het moment van het schrijven zijn we bij de formatie op het punt aangekomen dat de ChristenUnie gaat praten met de informateur. Dit in de hoop om toch nog een meerderheidskabinet te kunnen vormen met VVD, CDA en D66.
Gaan we kijken bij het aantal geldige stemmen wat deze combinatie van de kiezer krijgt is dat maar 49,2793533 % en dat is geen meerderheid.
Waar zit dat verschil nu in. Het Artikel P 6 van de Kieswet. Daarin wordt bepaald dat bij het aanwijzen van het aantal zetels, het deel achter de komma van de partij wordt afgenomen. Dat gaat op de hoop wat ze restzetels zijn gaan noemen. Deze bevatten wel stemmen van kiezers op kandidaten van partijen. De VVD bijvoorbeeld heeft hierdoor 65.035,86 stemmen verloren.
Bij elkaar zijn bij deze verkiezingen 6% van de geldige stemmen op een kandidaat X van partij Y naar de restzetel partij Z gegaan. In geldige stemmen: 275.170,02.
Weer de VVD als voorbeeld. Zij kregen 140.213,88 stemmen van andere partijen.
Eigen verloren zetels eerst teruggeven is niet eerlijk tegenover partijen die wel alleen stemmen verloren zijn.
Een oplossing is simpel. Laat het percentage weer leidend worden.
Het percentage wat de kiezer een partij geeft is ook het percentage wat een partij bij stemmingen in de Kamer heeft.
Met hoeveel personen dat percentage wordt vertegenwoordigd in de Kamer kan in het Kamerregelement worden bepaald. Je kan als partij nu ook alleen in de Kamer gaan zitten.
Er kunnen inderdaad nu minder Kamerleden nodig zijn in de kamer. Verder zal er bij de stemmingen ook wat aangepast moeten worden. Dat heb ik een een spreadsheet al wat uitgewerkt.
Dat de stem van de kiezer weer echt een stem wordt en dat zo de democratie bij de verkiezingen terugkeert is mijn drijfveer om hiervoor te vechten.
De leden van de Staten-Generaal hebben hierover al een e-mail mogen ontvangen.
Het zal nog wel even duren voordat ik kan stoppen met blanco stemmen. Dit om te voorkomen dat mijn stem ook in een restzetel verdwijnt.