Herdenken mag, maar niet alles

Henny A.J. Kreeft 8 mei 2017

Op vier mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht, maar steeds vaker wordt het duidelijk dat bepaalde organisaties niet willen dat andere slachtoffers van andere oorlogen ook op deze dag worden herdacht.

Ook dit jaar was het weer raak, omdat bepaalde mensen kenbaar hadden gemaakt dat de slachtoffers van de immigratie naar Europa in de herdenking meegenomen moesten worden. Maar wat schetst mijn verbazing: dit werd tegengehouden door een aantal organisaties, m.n. door het Cidi, een pro joodse organisatie die het regime uit Tel Aviv ondersteunt.
Maar waarom is juist het Cidi tegen uitbreiding van de herdenking van andere slachtoffers? Is het om de wereld elke keer met de neus op de feiten te drukken, nl dat de slachtoffers Joden waren? Of zou er meer achter zitten?

Bijna elk weekend staat er een Palestina-activist op de Dam, maar juist na de herdenking in 2017 werd deze goede man niet toegelaten omdat er nog kransen zouden liggen op de Dam, terwijl Falun Gong wel haar plaats mocht innemen. Hoe wordt dit genoemd? Discriminatie van herdenking van de Palestijnen en dat is vaker te merken. Juist de Palestijnen die al jaren gebukt gaan onder de Joodse bezetting, een bezetter die door geheime salon afspraken, door oplichting en onderdrukking delen van Palestijns grondgebied heeft gestolen. Niet meer en niet minder, pure diefstal.

Juist de Palestijnen mogen niet herdacht worden op 4 mei. Vreemd of niet?
Bijna dagelijks worden Palestijnen opgepakt, gemarteld en vermoord door de bezetters uit Tel Aviv.
Is er geen plaats in de herdenking van 4 mei van de Palestijnse slachtoffers?

Mijns inziens kunnen we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog pas echt herdenken als we tegelijkertijd ook de Palestijnse slachtoffers herdenken. De Palestijnen die al sinds 1948 bezet en onderdrukt worden. Mensen die huis en haard achtergelaten hebben en vaak nog moeten laten.
Het wordt tijd dat de 4 en ook de 5 mei herdenkingen aangepast worden en dat er ruimte gemaakt voor alle slachtoffers en zeker voor de Palestijnse slachtoffers.