Een losse mening

De mening staat in de huidige maatschappij onder druk. Er is namelijk een groot gebrek aan begrip over wat een mening nou eigenlijk daadwerkelijk inhoud. Naar mijn idee is er bij wat er bijvoorbeeld hier word ingezonden vaak geen sprake van een mening, deze zou namelijk goed gefundeerd moeten zijn, ook zou zij daadwerkelijke substantie moeten bevatten. Toch komt men over het algemeen niet veel verder dan de observatie van een moment, en komt men ook direct met een oordeel hierover.

Aristoteles/Plagiato Plato had voor dit soort zaken een goede uitspraak: ”Wijzen spreken wanneer ze iets te zeggen hebben, dwazen spreken wanneer ze iets moeten zeggen.” Dit is een sentiment wat wel wat meer naar voren mag komen. Wanneer ik namelijk iets fout zie gaan in een veld waar ik niet in werk, ga ik hier niet openlijk kritiek op geven aangezien er bij mij überhaupt misschien wel een mening vormt, maar deze is nergens op gebaseerd. Een zwak spinsel van woorden dat absoluut geen waarheden vertegenwoordigd, en wat iedereen die WEL verstand van zaken heeft negeert. Toch hebben vandaag de dag veel mensen hier lak aan, en denken overal commentaar op te kunnen geven. Het ergste is echter, dat de media ze hier de mogelijkheid toe geeft.

Een mooi voorbeeld van een mening uit onervarenheid geboren die het opneemt tegen jaren vakervaring, vond ik de eerste keer dat Thierry Baudet in de studio bij WNL op zondag zat met Hans Wiegel. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb zelf Forum Voor Democratie gestemd, maar om een artikelkop uit het HAVO Nederlands examen te citeren, is ”Kritisch zijn soms je mond houden.” Het was een vrij akelige vertoning om te zien hoe Baudet het soms opnam tegen deze politieke VVD gigant met decennia ervaring, waardoor je je afvraagt wat voor zin het soms heeft om je mond open te trekken.

Ik ben er absoluut een voorstander van dat alles wat men wil zeggen gezegd en gehoord moet kunnen worden. Ik was altijd al een voorstander van absolute vrijheid van meningsuiting. Maar ik ben van mening dat om jezelf voor vernedering te besparen, je voor je mond over zaken open te trekken eerst jezelf deze drie dingen moet afvragen.

Punt 1: Spreek ik uit ervaring, of baseer ik mijn mening van andere vage meningen?
Punt 2: Draagt mijn mening bij aan het gesprek van de dag? (Kraait er een haan naar’)
Punt 3: Wil ik wel dat dit uit mijn mond gehoord word?

Voldoet U aan deze 3 criteria? Gefeliciteerd, U hebt een goede mening, zelfs tijdens deze tijden.