TEL.

Geoffury 30 mei 2017

Het is niet het tellen van momenten wat telt. Maar de momenten die tellen. Ik houd van begrippen en waarheden die universeel in ons zijn gegoten, waarvan we weten dat ze waar zijn. Terwijl ze toch heimelijk langs ons glippen, terwijl we in een treinvaart door de dagen racen. We weten wat goed is ook al doen we fout.

Het is mogelijk dat iemand lang heeft geleefd zonder dat hij echt heeft geleefd. En dit is soms de norm en niet de uitzondering. Al die wensen en dromen onvervuld. Al die doelen niet achternagezeten. Niet genoeg gelachen, en geleefd. Niet genoeg liefde. Niet genoeg gedaan. Dit hoeft niet een dagelijkse reminder te zijn voor extra stress. Meer een erkenning van wat we diep van binnen weten, en willen, maar niet veel mee doen. En dan is het opeens té laat. We bestaan soms alleen maar zonder te leven. Existeren. In plaats van participeren.

Sommigen zeggen dat het leven té kort is. Het leven kan lang genoeg zijn als we het goed gebruiken. En vaak willen we niet eens superlang leven. En als we dat wel zouden willen dan maken we dagelijks de foute keuzen wat betreft: dieet, stress, fitness.

Niemand zal aan het einde van zijn leven zeggen: had ik maar meer geld gemaakt. Onze laatste wensen hebben nooit te maken met materiele dingen. We willen altijd terug in de tijd, om dingen te beleven. En vaak met mensen.

Alles draait om relaties.
Had ik maar dit gezegd. Dit gedurft. Het spijt me.
Maar dan is het té laat.

On the edge leven is niet wat ik wens voor mensen. Dat je superproductief bent, of een taken-machine wordt. Nee, niets overdreven zoals dat. Tenzij juist je dat cool lijkt, ga je gang.

Maar ik zie mensen soms gewoon hun tijd weggooien. Dan denk ik, oké dat was een keuze, misschien willen ze dat, het is niet voor mij te oordelen. Later: teleurstelling, spijt en al dat gedoe. Dan denk ik: dat wist je. Toon een beetje inzet, klim uit die dalen, en beklim die pieken. Die pieken maken onze levens. Die pieken zijn die mijlpalen die we onthouden. Waarover we vertellen. Aan anderen.

Het gaat altijd om verhalen. Te delen met anderen.
Niemand leeft voor altijd. Een lang leven heeft voordelen, maar een vol leven zijn charmes.
Het gaat altijd om momenten die tellen. En niet om het tellen van momenten.

TEL.