Bevrijdingsdag? Vrije dag!

Met twee minuten stilte herdenk ik ieder jaar alle oorlogsslachtoffers. Een dag later vier ik Bevrijdingsdag, om stil te staan bij vrijheid, democratie en mensenrechten. Toch geeft het mij dan een dubbel gevoel dat niet iedereen vrij is op die dag, omdat het geen officiële feestdag is en sommige mensen gewoon moeten werken.

Het is absurd dat we niet een dag vrij krijgen om onszelf te realiseren dat we gelukkig moeten zijn, dat we in een vrij land kunnen en mógen leven.

Eén keer in de vijf jaar
Uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2017, dat is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, blijkt dat steeds meer Nederlanders Bevrijdingsdag als vrije dag willen. Nu hebben veel werkgevers met hun werknemers afgesproken dat ze één keer in de vijf jaar vrij zijn op 5 mei. ‘Wel werd Bevrijdingsdag in 1990 bestempeld als nationale feestdag, maar tot nu toe is het een dag gebleven waarop de meeste mensen gewoon moeten werken’, is te lezen in een artikel van NOS. Raar dat je dus gewoon ‘gevangen’ zit op kantoor, terwijl je juist hoort te vieren dat je vrij bent …

Met elkaar verbonden
Verder blijkt uit het Vrijheidsonderzoek dat Nederlanders zich op 4 en 5 mei het sterkst met elkaar verbonden voelen. ‘Acht op de tien Nederlanders voelen zich dan met elkaar verbonden, ten opzichte van 64 procent met Koningsdag’. Stilstaan bij oorlogsslachtoffers, onze vrijheid, democratie en mensenrechten doen dus meer met mensen dan al die oranje prullaria die we een week eerder hebben gehad.

Door het lint
In mijn ogen is het dan ook compleet gestoord dat we wél vrij zijn met Koningsdag, maar niet met Bevrijdingsdag. We vieren dus dat onze koning eindelijk weet waar Abraham de mosterd haalt, maar niet dat we mogen leven in een vrij land! Het enige wat Willem-Alexander lijkt te doen voor ons land is af en toe – figuurlijk – door het lint gaan met een schaartje en op staatsbezoek gaan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er massa’s mensen gestorven. De veteranen die ik zie tijdens de kranslegging hebben zich met man en macht ingezet voor ónze vrijheid. Iets waar we enorm trots op moeten zijn en wat we als land horen te respecteren. Als je het mij vraagt verdient dát een vrije feestdag.