Wakker Dier! Wakker Mens!

hoogh 4 apr 2017

Deze week was ik echt getroffen door de door Wakker dier! geplaatste "rouwadvertentie" van koeien in de landelijke dagbladen, zeker met de beelden nog op mijn netvlies van kreupele varkens (lieve intelligente dieren) die aan hun oren naar hun slachtplaats worden gesleurd.

Een nog levend doodbloedend varken al hangend aan de vleeshaak tussen andere halfdode – en dode varkens…te gruwelijk voor woorden maar helaas kennelijk dagelijkse praktijk.

Dit laat terecht niemand onberoerd en ieder weldenkend mens wil dit niet maar dan is het goed om stil te staan bij je eigen (eet)gedrag en je af te vragen wat je bijdrage zou kunnen zijn om dit leed te stoppen of te verminderen.

Zelf eet ik al vele vele jaren geen – of bijna geen vlees al ben ik ook weer niet zo streng dat ik de stukjes (nep)vlees uit de nasi ga lopen peuteren.

Ik zal me zelf ook nooit vegetariër gaan noemen, ik kijk wel uit want voordat je het weet slaat één van je beste vrienden je toastje met zalm uit handen op een feestje.
Hé! wat doe jij nou Henk, jij was toch VEGETARIER!?

Maar niets menselijks is mij natuurlijk vreemd en ook bij mij is soms het vlees zwak, de geest gewillig en schrok ik af en toe een heerlijke gegrilde zalmmoot of een stukje hormonale plofkip naar binnen.

En toch vermoed ik dat voor de meeste mensen geldt dat vlees eten meer een gewoonte is dan een noodzakelijke behoefte.

Ik kan me dan ook niet voorstellen dat iemand bij hoog bij laag zal volhouden dat hij of zij geen dag zonder vlees kan.

Volgens mij is het dan ook geen enkel punt als je vlees/vis/kip twee keer zo duur maakt.
Je koopt het vanzelf minder vaak, eet je het alleen wanneer je er echt trek in hebt en ga je als vanzelf op zoek naar de vele overheerlijke vleesloze alternatieven.

De keuze uit vegetarische producten is tegenwoordig zo overweldigend en vaak zo lekker dan ik durf te beweren dat je je stukje vlees niet of nauwelijks nog zult missen.

Mocht ik het toch mis hebben volgens jou, sla dan dat toastje humus gerust uit mijn handen op een feestje binnenkort.

En mocht het een toastje zalm betreffen waar je me op betrapt: wees dan genadig want ik ben geen vegetariër, ook geen dominee en gun ieder zijn eigen keuze en voorkeur.

Eet smakelijk vanavond!