Afvalscheiden; van noodzaak naar hobby

Lucius7 4 apr 2017

Ik heb een beslissing genomen. Ik ben sinds kort mijn afval aan het scheiden. Want het vuilnis groeit als kool in mijn huis.

Sinds ik ben verhuisd van een appartement naar een eengezinswoning merk ik dat ik mijn wekelijke stroom vuilniszakken niet allemaal kwijt kan in mijn zwarte container. Dat was voorheen geen probleem, want het appartementencomplex waar ik woonde beschikte over een ruimte waar veel grotere containers stonden. Zelfs bij de voorjaarsschoonmaak als we alle oude troep uit de keukenkastjes in de bekende zwarte zak flikkerden en ik met 5 zakken naar de berging liep, ging het allemaal goed.
Maar na een paar dagen zat de container in mijn nieuwe huis al vol, en de vuilnisman kwam nog lang niet. Gevolg: Meurende zakken in huis. Ik heb nog wel dapper de zakken weggebracht naar de straatcontainer bestemd voor de flat tegenover mij, maar toen werd ik door een bewoner van de flat flink uitgescholden. Niet zo gek ook, want ik deed net of ik het rode bord met de tekst: ‘Alleen voor flatbewoners’ niet had gezien.

Dus hoe dit probleem te tackelen dacht ik. Nou, eerst is naar mijn vuilnis gekeken. En wat me opviel was dat lege dozen cruelsi, havermout etc. en de wekelijkse stroom reclamefolders en lokale krantjes, veel ruimte innamen in de zwarte zak. Oplossing: Papier scheiden. Daar ben ik mee begonnen. Uit noodzaak. Maar nu krijg ik de smaak te pakken. Binnenkort ga ik een paar extra bakken kopen en ook mijn plastic/metaal en drankkartons scheiden. Waarom?

Omdat het goed voelt. Niet alleen omdat mijn huis niet meer stinkt, maar omdat ik de wereld een stukje beter maak. Er komen endorfines vrij, ik word beloond voor mijn goede gedrag. En dus wil ik het herhalen! Ik had nooit gedacht dat ik ooit nog eens zou gaan afval scheiden. Ik vond het allemaal niet erg boeiend.

Ik denk dat veel mensen dit met mij delen. Er is geen noodzaak om afval te scheiden, dus waarom moeilijk doen? Ik wil je toch uitdagen om het is een tijdje te proberen en te kijken of het je ook een goed gevoel gaat geven. Ik denk namelijk van wel. En dan heb jij een nieuwe hobby en help je de wereld voorruit. Je kan meteen beginnen als je wilt! Deze krant mag als je ‘m uit hebt natuurlijk bij het oud papier. Op sommigen stations word aan afvalscheiding gedaan, je kan je krant dan kwijt in de blauwe bak (schoon en droog papier). En je kopje koffie, bekertje van karton? Verrassend genoeg mag deze bij het restafval, de grijze bak. En voelt het goed?