Vuurspuugles van fakir El Kabiri

Samiera 4 apr 2017

Hij noemde zich Fakir El Kabiri, de man die mij zou leren vuurspugen. Maar hij heette gewoon Sjors. We maakten een afspraak per telefoon en hij gaf de opdracht:
”Koop een liter petroleum, 2 grote barbecue spiesen, watten, katoenen garen, een aansteker en neem ook een leeg blikje mee.”
Ik belde aan bij een monumentaal maar wat vervallen pand. Sjors had felblauwe priemende ogen en zag er uit als een goeroe. Hij nam me mee naar een grote gewelfde kelder, daar ging de les plaatsvinden.
Eerst moest ik leren fakkels maken: “je neemt een reepje watten en wikkelt dat om de punt van de spies. Dan wikkel je katoenen draad strak om de watten, zodat er een bolletje ontstaat. De grootte van het bolletje is belangrijk, het moet in je mond passen voor het vuurvreten. Vervolgens zet je de fakkels in een blikje met petroleum.“
Na wat gepruts lukte het me om goede fakkels te maken. Het was tijd voor de praktijk: we gingen vuurspugen! Sjors deed het voor. Hij nam een teug petroleum en spuugde die met grote kracht tegen de vlam, zodat alle spetters gingen branden. Het leek erg spectaculair!
Ik dacht: ‘ha, nu is het mijn beurt’, maar zo snel ging het niet. Sjors zei:
“Je moet eerst leren vloeistof in je mond te houden zonder het door te slikken. Dat gaan we oefenen met water. Neem wat water in je mond en loop een beetje rond. En niet doorslikken!”
Jeminee, dat klonk gemakkelijker dan het was! Mijn keel wilde steeds geheel zelfstandig het water doorslikken. Na een paar succesvolle rondjes lopen met een mond vol water commandeerde Sjors:
“En nu spugen. Klem je lippen stijf op elkaar, zuig je longen vol met lucht en spuug met al je kracht het water uit je mond. Niet in één keer, maar doe er zo lang mogelijk over. Probeer de druppels zo klein mogelijk te maken, laat het water als nevel uit je mond komen.”
Toen de vloer behoorlijk nat was van het gespuug was de les voorbij. We maakten een nieuwe afspraak. Sjors beloofde:” Volgende week mag je echt vuurspugen en dan leer ik je ook vuurvreten.” En ik kreeg huiswerk mee: ” Ga thuis veel oefenen met water.”
Ik oefende flink. Maakte vele fakkels. Liep achter de stofzuiger met water in mijn mond. Stond in de badkamer water tegen het douchegordijn te spugen. Stiekem probeerde ik al te spugen met petroleum en brandende fakkels, buiten in mijn tuin. Het lukte! Ik keek erg uit naar de vuurvreetles!
(dit vond plaats in 1980, ik heb daarna 35 jaar met een vuurshow opgetreden, maar ben onlangs gestopt met de show)

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vuurspuugles van fakir El Kabiri
Sluiten