Toch maar een Cornetto…

Hoi, ik zal mij even voorstellen: Ik ben Lisa Tsibidakis, 14 jaar jong, zit in de derde klas van het HAVO en ik moet nu al weten wat ik later wil worden. Ik moest namelijk vorige maand mijn vakkenpakket kiezen. Als ik bepaalde vakken laat vallen, kan ik geen beroep meer kiezen waarbij je een vak nodig hebt waar ik geen eindexamen in heb gedaan. Ik vind het nu al moeilijk te bepalen met welke kleurtjes ik de grafiek in m’n aardrijkskundeschrift ga inkleuren (the struggle is real), laat staan dat ik nu al moet gaan bepalen wat ik over 10 jaar als beroep wil doen.
Ik vind sowieso keuzes maken in het algemeen erg moeilijk. Dat kan komen omdat ik stiekem wel een Pietje precies ben, maar het kan ook komen door het feit dat je voortaan zo veel hebt om uit te kiezen. In plaats van kiezen tussen 2 ijsjes, zijn er voortaan wel 20 soorten (en het liefst wil je ze allemaal tegelijk). Maar dat nog niks, voortaan heb je van elk product wel 30 soorten op de markt. Dus ook van de meest nutteloze dingen die dan opeens worden bestempeld als “belangrijk”.
Ik ben me er zelf trouwens wel van bewust dat we in een hele andere maatschappij leven dan 40 jaar geleden, al was ik toen niks meer dan een cel. Het is ongelooflijk hoeveel we eigenlijk al kunnen, denk maar aan auto’s op elektriciteit en zonnepanelen om energie op te wekken. Het is natuurlijk geweldig dat we voor bijna alles een oplossing hebben gevonden, toch zitten er wel een paar nadelen aan. 1 van die nadelen zijn dus de keuzes die erbij komen kijken.
Ik zeg niet dat ik niet blij ben dat ik in deze maatschappij leef, ik had me geen beter leven kunnen voorstellen. Alleen wil ik toch nog 1 ding kwijt: Ik weet nog niet wat ik later wil gaan doen, maar is dat dan zo ontzettend belangrijk? We hebben een prachtige wereld met prachtige mensen erop, maar denk jij dat die allemaal hun leven al hebben uitgestippeld? Ik denk van niet, maar ik vind dat ook helemaal niet nodig. Laat iedereen zijn leven leven alsof het diegene zijn laatste dag is. Denk na over je toekomst, maar maak je er alsjeblieft niet te druk over. Ik vind dat je kan alles worden en doen wat je wilt, ook al heb je het verkeerde vakkenpakket gekozen.