cyberpesten

Stoer hoor, al die kindertjes die negatieve reacties durven te plaatsen onder andere onzekere mensen hun profielen. Vooral de anonieme ‘haters’, stoer hoor! Vast ook erg grappig, lekker met z’n allen een potje zeiken op iemand. Maar hebben deze mensen door in hoe verre dit ‘cyberpesten’ gaat? Heb jij ook door dat je dat stomme lozertje best nog wel eens kan raken?

Uit cijfers blijkt dat dat bijna 8 procent van de kinderen wel eens werd of wordt gepest via een vorm van social media. Natuurlijk is het plaatsen van negatieve, en vaak ook nog totaal ongegronde reacties ontzettend stoer en gaaf, en die ander is vast ook een totale lozer en hij lokt het zelf uit. Daar is iedereen het natuurlijk over eens, en daarom mag iedereen, de lozer ook, best horen dat hij een lozer is en er niet bij hoort! Maar dat pesten, maakt jou dat dan niet eigenlijk de lozer? Als je niet eens voor je eigen negatieve comments wilt opkomen, ben JIJ dan niet de enige die het uitlokt?

Natuurlijk niet, jij bent cool, maar stel je is voor. Stel dat er andere mensen zijn die jou als de lozer zien, en die dan negatieve (anonieme) reacties onder jouw foto of account gaan plaatsen? Dat slaat volkomen nergens op, jij bent stoer. Jij staat erboven en je trekt er je natuurlijk niks van aan! Maar als 5 mensen het zeggen, en 10? En dat dan elke dag? Jij kan de hele wereld aan natuurlijk, maar die lozertjes misschien wel niet. Het zal niet de eerste keer zijn, dat één van deze ‘lozers’ zichzelf iets aandoet.

Maar is dat dan jouw schuld? Nee joh! Jij deed alles anoniem, en die anderen, ja die ook. Dat die lozer der wat last van kon hebben? Ben je gek, het zijn maar berichtjes. Jij zou je daar toch ook niks van aantrekken? Die ander is gewoon niet zo gaaf, niet zo stoer en niet zo cool als jij, waarschijnlijk is ook nog eens jaloers.

Gaaf, nee, dat ben je niet. Stoer al helemaal niet. Maar je bent wel gewoon maar een mens, net als die ander, die lozer. Dus laat hem zijn stomme lozertijd lekker steken in dingen waar je niks mee te maken wilt hebben. Dan kan jij stoere dingen doen, zoals belletje lellen en gamen. Dat is pas gaaf!

door: Amber Ribbert