toetsen, cijfers & uitspraken van docenten.

Lezerscolumn Isa Ram
Elke scholier hoor je er wel eens over zeuren, het aantal toetsen op de middelbare school. De docenten maken het naar mijn mening steeds gekker. Ik kan er echt een humeur van krijgen dat wil je niet weten. Denk er aan dat op mijn school soms 4 à 5 toetsen afgenomen worden in een week en dan hebben we het niet eens over toetsweken. Na 3 dagen elke dag een toets gemaakt te hebben is bij mij mijn concentratie weg, waardoor ik automatisch minder goed mijn best doe op de nog toekomende toetsen.
Is de zin ‘Ja maar met andere heb ik niks te maken’ bij jullie ook bekend? Ik hoor hem vaak genoeg op een vrijdag avond als je discussieert over je eindtijd na een feestje. Nou in het schoolleven ben ik hem ook vaak zat tegengekomen. Dan wel niet door mijn ouders maar door de docenten. Ik snap het wel hoor elke docent of docente wil de scholieren gewoon toetsen op zijn of haar vak. Maar wat ze nou juist niet doen is rekening met elkaar houden. Want zeg nou zelf een docente Nederlands gaat niet met een docent wiskunde overleggen wanneer de leerlingen uit 3AC de toets geschikt kunnen maken. Zo heb ik het in ieder geval nog nooit meegemaakt. De toets wordt gewoon ingepland en of het je uitkomt of niet hij moet gemaakt worden en er hang 9 van de 10 keer een cijfer aan.
Als ik dan vervolgens mijn toets terugkrijg die ik dan op de 5e dag van mijn ontzettend druk volgeplande week ervoor en het cijfer valt tegen, heb je niet alleen mij teleurgesteld maar de docent ook. Maar wie zijn schuld is dat dan? Tuurlijk ik ben degene die een onvoldoende haal voor die toets, maar had ik hetzelfde gepresteerd als dit mijn enige toets die week was? Ik mag toch hopen van niet.
Nu hebben we het over schoolwerk, maar wat doe je in zo’n week met je vrije tijd en andere buitenschoolse activiteiten? Want als je dit nu leest vraag je je waarschijnlijk af hoe? Nou een echt antwoord heb ik zelf niet, want eigenlijk heb ik er gewoon geen tijd voor. Maar ben ik dan zo’n meisje die al haar hobby’s en vrije tijd opgeeft voor school? Haha nou nee totaal niet. Maar ik hoor de oudere ‘wijzere’ mensen ook altijd zeggen dat een sociaal leven ook heel belangrijk is. Hà hebben we gelijk een punt gevonden waarin ik het wel eens ben met de ouderen en hun uitspraken!