Weer € 30 miljoen in die bodemloze put

Antonie Niessen 31 mrt 2017

Het was de afgelopen dagen weer een komen en gaan van BNers in een GIRO 555 t-shirtje. Zoals gewoonlijk zijn ze bij iedere geld-uit-de-zak-klop-actie niet van het tv scherm af te rammen. Ik heb in het geruchten circuit weleens vernomen dat er gevochten wordt om een prominente plek in zo’n huilie huilie spotje. Eric Corton verdient al jaren een dik belegde boterham met het maken van reisjes en in beeld brengen van de plaatselijk ellende. Kassa ! Ook dit keer mocht Peter R. de Vries niet ontbreken. Dagenlang liep ons nationale geweten rond in zijn veel te krappe GIRO555 shirtje. Je kan de man er inmiddels in uittekenen. Mijnheer de Vries acteert de goedheiligman, maar als er één persoon in dit land met een dubbele moraal rondloopt is het deze man wel.

Ook het duo Wendy van Dijk en Chantal Janzen riepen gezusterlijk op om te doneren. Natuurlijk in stemmig zwart. Mag ik een teiltje ? De grootste flater kwam deze keer op naam van JUMBO acteur Frank Lammers. Frankie Boy komt soms 5 keer per dag langs in een commercial en mag dan tegen een riante vergoeding zijn dikke lijf volproppen met producten van zijn broodheer. Als je Frank een stuk appeltaart naar binnen ziet werken is je honger compleet verdwenen. Het klinkt macaber, maar de hongersnood in Afrika is in één keer opgelost als je al die hongerige mensen een filmpje laat zien van Frank in gevecht met een punt appeltaart. Ik heb hier geen goed woord voor over.

De actie werd afgesloten met een opbrengst van ruim € 30 miljoen. Ik ben 61 jaar en sinds ik me kan herinneren is het één grote doffe ellende in Afrika. Volgens mensen die er verstand van hebben zijn er al triljoenen euro’s richting dat continent verhuisd en is daar bar weinig mee gedaan. Als ik beelden uit die landen voorbij zie komen lopen ze nog steeds met een lap stof om hun lijf en op blote voeten en moorden ze elkaar nog steeds uit. De dichtstbijzijnde waterput ligt op 20 kilometer loopafstand en voor een bakje rijst staan ze soms dagen in de rij. Tot zover het succes van alle acties. Ik geef geen geld aan GIRO555 en ook niet aan het Glazen Huis. Simpelweg omdat het een taak van de gezamenlijke regeringen is om die problemen structureel op te lossen. Het is een publiek geheim dat het geld zelden of nooit de juiste bestemming bereikt, maar het klapvee laat zich nu eenmaal graag in de maling nemen. Ik niet.