Wel of niet naar Turkije op vakantie?

Nog steeds, volgens de berichtgeving, worden er vakantiereizen geboekt naar Turkije, ook al is dat minder dan voorheen.
Ik kan me niet voorstellen dat je als Nederlander, die door Erdogan met zijn uitspraken en beschuldigingen zo diep gekwetst bent, dat je daar nog je zuur verdiende geld naar toe brengt.
Daarnaast wordt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken een reisadvies voor Turkije afgegeven, wat als een waarschuwing kan worden beschouwd. Één van de belangrijkste opmerkingen op de website is letterlijk: “Wees in heel Turkije alert en mijd samenscholingen en drukke plaatsen”. Duidelijker kan het haast niet.
Je loopt risico dat een deel van de Turkse bevolking zich tegen je gaat keren indien Erdogan een stap verder gaat en de Turkse bevolking nog meer gaat ophitsen tegen burgers uit bepaalde Europese landen, en speciaal tegen jou als Nederlander.
Ik vind het onbegrijpelijk dat een groot deel van de Turken, zowel in Turkije als daarbuiten, klakkeloos de verwerpelijkheden en leugens gelooft die Erdogan verkondigt.
Gelukkig zijn er ook Turken die niet achter Erdogan staan en wel weten wat waar en wat niet waar is en die de normen en waarden van Nederland respecteren.
Jammer genoeg zijn er velen die zich niet durven te uiten. Zij zijn bang voor represailles van Erdogan-aanhangers. Ze zijn niet alleen bang voor hun eigen hachje, maar ook voor die van hun familieleden in Turkije.
In Turkije is het momenteel zo dat als je ook maar één verkeerd woord uit, je zonder pardon opgepakt kunt worden, zelfs al is het maar een vermoeden. Een goed voorbeeld is wat er is gebeurd met de (vermoedelijke) aanhangers / sympathisanten van Fethulla Gülen naar aanleiding van de couppoging vorig jaar.
Gezien de dreiging van represailles is het dan ook logisch dat de meerderheid er voor kiest hun mond te houden en daarmee niet hun onvrede te uiten. Laat staan dat ze zich tegen Erdogan en zijn verwerpelijke en leugenachtige uitspraken durven uit te spreken.
Chapeau voor hen die dit wel durven, maar zeker ook voor degenen die, vanaf dat zij in Nederland wonen, zich goed hebben geïntegreerd in de Nederlandse samenleving en de normen en waarden van Nederland respecteren.
Laten we als inwoners van Nederland er voor oppassen dat we niet ons gaan keren tegen de Turkse Nederlanders / Nederlandse Turken, maar ons best doen de Turkse gemeenschap te laten zien wat waar is en wat niet en wat het respecteren van normen en waarden voor ons allen betekent.