Reisbeving

Els Dijkema 7 mrt 2017

Hè hè. Daar zit u. Was me dat rennen! Het is een wonder dat u zit want de trein is weer tjokvol en u woont nog wel in het Westen van het land. Daar waar het altijd drukker dan in het Noorden is (waar ik woon) en nog steeds zijn de treinlengtes niet aangepast op het aantal reizigers. Het is een schande. En onrecht. En balen…

Nee, dan zit ik beter. Of toch niet? Een aantal boze burgers uit het Groningse was gisteren bij Pauw en Jinek aanwezig. "Gas terug!" scandeerden ze. En dat ging natuurlijk weer over die aardbevingen ten gevolge van uw warm gestookte huis. Geeft niks hoor. Ook Noorderlingen zitten niet graag in de kou. Zou het daar nou écht zo erg zijn? Die film van de stille beving was wel heftig maar kom, dat was ook zo’n joekel van een boerderij. Die vrouw die in haar hokje moest slapen of dat oudere stel mensen waarvan er eentje kort geleden overleed, waren ook wel heel sneu. Oh ja, en heb je die uitleg van Arjan Lubach een paar weken geleden gezien? Het wordt tijd dat u er eens gaat kijken. Wilt u wel op uw tenen gaan lopen dan? Men kan daar geen trilling meer verdragen namelijk. De huizen storten er spontaan van in en de mensen die er wonen eigenlijk ook. En dan is Leiden in last. Oh nee, dat ligt in het veilige Westen. Misschien rijdt u er wel net voorbij. Nou ja, u begrijpt het wel hè. Weet u, de mensen daar in Groningen mogen dan wat ver van uw belevingswereld af wonen, het zijn net zulke lui als u. Wellicht wat anders in taal, en andere gebruiken. Maar mensen! Met misschien wel een eigen huis, dat niets meer waard is, dus verhuizen kunnen ze wel vergeten. Ze mogen niet eens zelf bepalen wie hun huis gaat herstellen, áls dat al gebeurt. Mensen met kinderen, die niet meer durven slapen omdat er afgelopen week alweer een scheur in de muur bijkwam. Met problemen omdat ze zo snel de juiste instanties niet weten te bereiken. Of die door de rompslomp ervan psychisch doordraaien. Waar het woord ‘aardbeving’ het verboden woord aan tafel wordt. Zojuist is er een deskundige langs geweest. Wat was de boodschap en hoe lang gaat het duren allemaal? Elke dag wachten is er één teveel.

Wat is Groningen nog meer dan aardbevingsgezeur? denkt u misschien. Ach, dat weet u toch, er gaat niets boven Groningen want er is daar al genoeg. Onrecht bijvoorbeeld. En schande! En daarom was het gisteren zo druk in de studio bij P&J. Balen! Zegt u dat wel.

Schrijfs-els