Huppekee

pavke.nl 8 mrt 2017

Het is inmiddels misschien al wel een half jaar geleden dat in een televisie-documentaire was te zien hoe een dementerende vrouw, gezeten op de bank naast haar man, een spuitje kreeg en overleed. Een door haarzelf gekozen levenseinde, notarieel vastgelegd vóórdat ze te dement en daarmee juridisch handelings-onbekwaam zou zijn.

Deze mevrouw kon vaak niet meer op woorden komen. Euthanasie werd daarom "huppekee". Volgens haar man had ze het vaak over "huppekee" en hij leidde hieruit af dat ze ondraaglijk leed. Maar de kijker zag een vrouw die nog auto reed en een dansje waagde. Het viel moeilijk te rijmen. Toen het moment suprême aanbrak, was de vrouw geagiteerd, wilde niet op de bank maar aan tafel zitten. Dit werd gewoon weggewuifd. Ze hadden eerder toch al besloten voor de bank? De vrouw was dement! Dat was ze allang weer vergeten! Haar gevoelens tijdens de laatste momenten van haar leven bleken ondergeschikt aan eerder gemaakte afspraken en wat anderen vonden! En dit heet dan "waardig sterven". Als het zo goed is, waarom vóelt het dan zo ongelooflijk fout?!

Sinds deze uitzending is het woord "huppekee" voor mij onlosmakelijk verbonden met het levenseinde van deze vrouw. "Huppekee, weg ermee", komt in me op. Dit is dus al mogelijk onder de huidige euthanasiewet. De politiek wil nu nog een stap verdergaan met "Voltooid leven", waarmee de juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding nog verder worden opgerekt. De commissie Voltooid leven (de commissie Schnabel) onderzocht noodzaak en wenselijkheid hiervan. In haar advies van 4 februari 2016 schrijft ze dat ruimere juridische mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding onnodig en onwenselijk zijn. Toch willen VVD, PvdA en D66 een wet Voltooid leven, waaronder het ook mogelijk is om lichamelijk en geestelijk gezonde mensen legitiem te euthaniseren.

We komen hiermee op een hellend vlak. Is er voor ouderen geen plaats meer in onze samenleving? Zijn ze te duur? Zijn er andere plannen met hun pensioengelden en AOW? Oud is fout, zo lijkt het. De huidige euthanasiewet biedt nog de nodige juridische bescherming. Die valt weg met een wet die voltooid leven legitimeert. Onze ouderen verdienen respect en waardering voor hun wijsheid en levenservaring en hun bijdrage aan onze samenleving, vroeger èn nu, geen wet voltooid leven! Beschaving meet je af aan hoe er met kwetsbare mensen wordt omgegaan. Dat oude mensen zich nutteloos en overbodig voelen, zegt iets over òns en dat mag de politiek zich aantrekken!