Begrijpelijk

Hoe lang zij we nu al weer bezig om DE maatschappij in te richten? Als we de archeologen mogen geloven zeker zo’n 3000 jaar. Toch schijnt het maar niet te willen lukken om de boel zo te regelen, dat we er de volgende 3000 jaar geen omkijken meer naar hebben. Is het onkunde, onwil, eigen belang, gebrek aan fantasie of juist te veel aan fantasie? Stammen, stadsgewesten, koninkrijken, keizerrijken, republieken, dictaturen, democratieën en weer te terug naar kalifaten. Kunnen we wel zonder vijanden? Is het de jungle in ons of ons reptielenbrein? Misschien is het te begrijpen als we ons realiseren, dat het leven uiteindelijk gebaseerd is op destructie en de evolutie op discriminatie. Maar wat schieten we daarmee op als we elkaar ook de volgende 3000 jaar de hersenen in blijven slaan in plaats van samen te werken. Of we moeten het maar laten gaan? Tenslotte kan de aarde best zonder mensen. Waar maken die milieu-activisten zich druk over? Over de aarde of over zichzelf?

Als we er toch wat aan willen doen moeten de neuzen dezelfde kant op. Vroeger werd dat nog wel eens met geweld gedaan door een frisse, vrolijke oorlog te beginnen. Tegenwoordig durft men dat niet meer aan vanwege het idee van een aarde zonder mensen. Het geweld wordt nu alleen nog gebruikt door terroristen en voetbalfans met alle gevolgen van dien. Om de neuzen zonder geweld dezelfde kant op te krijgen zijn er politieke partijen bedacht. Die hebben echter het probleem dat ze telkens maar een deel van de neuzen meekrijgen vanwege de gekozen uitgangspunten. Men slaat elkaar dan wel niet meer letterlijk maar wel figuurlijk nog steeds de hersenen in. Net als bij touwtrekken schieten we daar niets mee op, behalve dat de winnaar een lange neus naar de tegenpartij kan maken. Het wordt tijd dat uit 3000 jaar uitgangspunten er een paar gedestilleerd worden die voldoende reukloos zijn dat er geen enkele neus voor opgehaald hoeft te worden.

We zouden bijvoorbeeld kunnen volstaan met de volgende principes, die in de loop van de afgelopen 3000 jaar geformuleerd zijn door mensen met meer verstand dan opleiding (W. Wilmink):

Voor wat hoort wat.
Gelijke monniken gelijke kappen.
Wie het eerst komt het eerst maalt.
Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

Of wordt het dan te begrijpelijk? Tenslotte wordt aan onwetendheid het meeste verdiend!
Dus laten we het vooral ingewikkeld houden…