PLATVLOERS

Ronald van der Drift 9 feb 2017

Het gesprek had eventjes mijn wereld op z’n kop gezet. De conversatie met de man in de winkel was – ofschoon ik dat wel had verwacht – allerminst laag bij de grond. Hij veegde zijn mening gelukkig niet onder het tapijt , maar confronteerde mij zonder enige vorm van lompheid met mijn onjuiste opmerking. Aanvankelijk stond ik aan de grond genageld. De correctie van de verkoper verwoordde in slechts twee zinnen de essentie van een diepzinnig psychologische denk – en zienswijze. Enigszins gevloerd maakte ik mijn verkeerde uitspraak over " het lelijke kleed " direct ongedaan zonder mijn mening te herzien.

Over de psychologie van ons menselijke functioneren zijn onnoemlijk veel boeken geschreven. Terwijl de essentie er grofweg op neer komt dat de wereld die wij zien grotendeels weerspiegeld wordt door ons eigen referentiekader. Via onze oordelen, wensen, emoties, ervaringen ontstaan waarnemingen die zichzelf tot uitdrukking brengen in een bepaalde houding. We projecteren onze innerlijke wereld naar buiten en maken haar waar. Omdat we dikwijls volledig samenvallen met onze wijze van functioneren zien we gemakkelijk over het hoofd dat onze waarneming relatief is en grotendeels gebaseerd is op persoonlijke inbeelding. Dikwijls zijn we zo sterk overtuigd van onze zienswijze dat we dat we iets op het tapijt brengen wat er absoluut niet thuishoort.

Na de confrontatie werd het te heet onder mijn voeten zodat haastig met het boetekleed onder mijn arm naar buiten liep. In mijn kar deed ik voor hem symbolische mijn pet af.