Kiezende zwever

Wendy Bijl 10 feb 2017

Het komt er weer aan. Onderbroeken-uitverkoop in de Tweede Kamer. Ieder vlijtig wereldverbeteraar presenteert zich weer aan de massa compleet met frivole uitlatingen die ‘zo lekker bij de maatschappij passen’ en schuift aan bij grote talkshows om te vertellen waarom hij/zij toch zo’n lekker partijtje heeft.

Mij heeft het nooit veel gedaan, die hele politiek niet. Tot grote ergernis van menig intellectuele vriend, maar ik heb er niks mee. Ik begrijp dat ons land bestuurd moet worden. Dat niet iedereen uitvoerend werk kan doen. Dat er mensen moeten zijn die het bedenken. Ik denk alleen niet dat politici de mensen zijn die dat moeten doen. Met hun ver van de realiteit staande denkbeelden, hun machts- en geldbeluste praatjes… Het klinkt vast wat zuur maar ik vind het té wollig, té ondoorzichtig en in het geval van Wilders, té tokkie. En nee, ik ben niet de boze blanke man die faam heeft verworven in Amerika. Ik ben een geheel ontspannen beige indo die andere dingen te doen heeft dan zich in politiek te verdiepen.

Iedere ronde is het weer de vraag waar ik op ga stemmen. Een aantal keer heb ik niet gestemd, maar dat voelde ook verkeerd. Daarbij schijnt dat je het recht op klagen verliest als je niet stemt, dus stemmen lijkt onontkoombaar.
Ik schijn links georiënteerd te zijn, omdat ik ons planeetje belangrijk vind en ik geld en status laag op de lijst heb staan. Vluchtelingen vind ik zielig, en die moeten zeker een veilige plek krijgen, dat verdient iedereen. Of we zomaar alles en iedereen in ons kleine landje toe moeten laten weet ik niet, maar ik ben voorzichtig in uitspraken daarover omdat ik geen haat-buitenlanders-stempel wil krijgen.

Stemwijzers geven aan dat de niet-stemmers partij(?) of de 50+ partij(??) wel wat voor mij zouden zijn. Ok stemwijzer, doei.
Ik denk dat ik het maar zoals in eerdere jaren ga doen dat ik wél heb gestemd. Ik stem op de Partij voor de Dieren. Daar kun je om lachen, maar ik laat tenminste mijn stem niet verloren gaan en ik kan met 100% zekerheid zeggen dat ik achter álle standpunten sta. Alle… 3 ofzo?

Misschien kunnen andere partijen voortaan ook wat simpelere standpunten creëren, zodat ik mijn tijd niet hoef te verdoen aan een meerjarige studie ‘Ben ik het wel met iedere subparagraaf, B-sectie en voetnoot eens’,maar gewoon mijn stem kan indienen. Alvast bedankt geachte stropdasjes!

Tot die tijd gewoon maar ‘dieren’. Niet ‘planeet’of ‘ecosysteem’ of ‘natuur en milieu’, maar gewoon ‘dieren’. Simpeler kan niet. Ik hou ervan