Feestdagen zijn ook verdrietdagen

Claire Kasbergen 22 feb 2017

Vorige week was het weer zo ver: een feestdag! Valentijnsdag: de dag van de (anonieme) liefde, zogezegd. Maar wat nou als jij een geliefde bent verloren: hoe negeer je dan die reclames overal om je heen? Hoe baan jij je een weg door die flow waar iedereen in verkeert doordat zo’n feestdag bizar wordt uitvergroot en ieder jaar weer meer lading krijgt? Nou, niet. Het is gewoon uiterst irritant en vermoeiend.

Er wordt op feestdagen nauwelijks stilgestaan bij het feit dat zo’n dag bij bepaalde mensen verdriet oproept. Neem Vader- of Moederdag. Deze dagen zijn alleen leuk als je een vader, moeder of kind(eren) hebt en daar goed contact mee hebt. Voor de rest van Nederland zijn de weken in aanloop naar deze dag een hel.

De tijd waarin de meeste gezinnen bestaan uit een vader, een moeder + kind(eren) is voorbij. Het aantal traditionele gezinnen wordt kleiner. Veel mensen om mij heen zien hun vader, moeder of kind(eren) nauwelijks of nooit, hebben helemaal geen vader en/of moeder meer of zijn een kind verloren. Waarom wordt er met dit soort gevallen nauwelijks rekening gehouden tijdens reclames voor feestdagen?

Reclame-uitingen zijn namelijk vaak alleen gefocust op iedereen die wél blij wordt van zo’n dag. Dit is misschien een normale gedachte, maar het is juist niet normaal dat er nauwelijks wordt stilgestaan bij het verdriet dat misschien op zo’n dag komt kijken. Er zou hier wat meer over nagedacht kunnen worden. Op deze manier zullen ‘commerciële feestdagen’ zoals Valentijns- of Moederdag, dagen met een immense emotionele lading, misschien ooit dragelijk worden.

Ik weet namelijk nog hoe leuk ik het vond om Moederdag te vieren. Mijn broer en ik maakten samen met paps een ontbijtje op bed en gaven een mooie tekening. Helaas kan ik sinds mijn 12e geen Moederdag meer vieren: het gevolg van een fatale hartaanval. Het is sindsdien dan ook een verschrikkelijke dag, een dag die ik het liefst oversla. Een dag waar ik al naar van word als ik er aan denk. Niet omdat ik het anderen niet gun, maar omdat ik er telkens aan word herinnerd hoe leuk het was om Moederdag te vieren.

Maar ja, een ‘’feestdag’’ vieren op de begraafplaats, daar is natuurlijk niks commercieels aan.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Feestdagen zijn ook verdrietdagen
Sluiten