Ik racist, en jij terrorist

janvandijke 21 feb 2017

Als er iets is wat nog sneller verdwijnt dan de Noordpool, dan is het wel de mogelijkheid om een genuanceerde discussie te voeren. Iedere dag wordt het lastiger om een politieke discussie te vinden waar niemand racistisch, seksistisch of ronduit debiel wordt genoemd in de eerste vijf minuten. Kijk naar de verkiezingen in de Verenigde Staten. Was je voor Clinton, dan ben je een dom schaap die niet weet wat goed voor je is. Was je voor Trump, dan ben je een racistische seksistische homofobe boze blanke man. Helaas blijft het niet alleen bij politieke overtuigingen. Ben je moslim? Dan ben je een terrorist. Ben je überhaupt gelovig, dan geloof je in sprookjes.
Het effect van deze polarisatie is dat mensen zich steeds meer opsluiten in hun eigen referentiekader. Ben je links? Dan lees je het Parool. En niet de Telegraaf, want van die rechtse onzin moet je niets hebben. Ben je rechts? Dan lees je de Telegraaf, want die linkse onzin in de Volkskrant raakt kant noch wal.
Waar is de nuance gebleven? Die bestaat bijna niet meer. Alles wat jouw meningen bevestigt, is het woord van God, en alles wat ook maar enigszins jouw wereldbeeld laat schommelen, is nepnieuws. Snel even die website uit je Facebook feed filteren. Zo, nu kan je er weer tegenaan. Steeds meer artikelen lezen die je overtuigingen bevestigen, daar word je slim van. En zo ben je opeens niet meer centrum-links, nee, je bent de beste stof al aan het uitzoeken voor de Sovjet vlag die je op eBay hebt gevonden.
Misschien vraag je je af wat we met z’n allen hiertegen kunnen doen. Ga eens in gesprek met de duivel, oftewel die vriend van je die een andere politieke voorkeur heeft. Vraag hem wat zijn argumenten zijn, en probeer niet na een halve minuut al zo erg van pure woede te koken dat de mensen thuis denken dat het pannetje water al klaar is. Pak eens die andere krant, bekijk het nieuws van de andere kant.
Want voor je het weet, is je land uit de EU gerend, of is die reality-tv ster president.