Nieuwe jaar nieuwe voornemens

C R. Bouzo 4 jan 2017

Het was oudejaarsavond en mijn eerste jaar in Nederland na dat ik uit Londen ben verhuisd. Sommige nederlandse vrienden en ik besloten om samen de feest dagen te vieren. Na het heerlijke dinner wilde wij de 12 druiven eten. Twaalf druiven is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten om geluk te krijgen. Ik vind het grappig dat absoluut iedereen deze traditie volgt in Spanje en dat nu mijn nederlandse vrienden het ook doen. Waarschijnlijk, ligt het geluk van aankomend jaar er niet aan of je de druiven eet, maar wij hebben het altijd gedaan voor de zekerheid. Na de druiven dachten we aan een nieuwe start, nieuwe kansen, nieuwe wensen en nieuwe voornemens. Dat doet me denken aan het volgende: de meeste mensen willen een beter baan hebben, meer salaris, een sneler auto en hebben een nieuwe huis kopen, of meer sporten op hun prioriteiten lijst staan. Onze generatie is materialistischer geworden. We geven minder belang aan emoties en gevoelens en proberen een grotere ruimte voor de materiële dingen te creëren. Wat over simple dingen? Wat je niet meer vaak tegenkomt tussen de goede voornemens zijn zaken zoals mensen helpen of een betere persoon te worden. Dit zijn volgens mijnde belangrijkste kwaliteiten van mensen. Of bijvoorbeeld om altijd positief te blijven of het genieten van de kleine dingen in het leven. En waarom wachten wij tot het begin van het jaar om onze voornemens werkelijkheid te maken? Misschien komt er geen betere tijd. De beste tijd om dingen te doen is nu. Niet omdat nu veel beter dan voor of na is, maar omdat je alleen iets kun veranderen aan het heden. De rest is geen zekerheid. Nee, ik zeg niet dat jullie elke dag maximaal moeten leven, maar ik begrijp niet dat sommige mensen altijd excuses maken om dingen uit te stellen. I hoord heel veel mensen zeggen; ik ga maandag beginnen, of ja zeker, volgende keer… wij realizeren ons niet hoeveel kansen we missen. Zoek wat jullie leuk vinden om te doen want de tijd gaat erg snel. Ik heb genoeg geleefd om te weten dat het enige wat je niet wil, is dat het leven te kort zal lijken. Het is de moeite waard om hier over na te denken en wanneer mogelijk het dit jaar beter te doen, en anders op 1 Januari volgend jaar.