Joe, ik ben boos.

Lieke Smit 24 jan 2017

‘Trump reverses abortion policy for aid to NGO’s’.
Even voor de duidelijkheid: Amerikaanse NGO’s (Non-Governmentele Organisaties) krijgen geen geld meer om abortussen te ondersteunen, voorbehoedsmiddelen uit te delen en kennis te delen over family-planning in ontwikkelingslanden. ‘Ja, dus?’ hoor ik de gemiddelde Nederlander denken, ‘Wat hebben wij ermee te maken, wees gewoon blij dat je hier woont en daar niks mee te maken hebt!’. En daar is waar het mis gaat. Het moment dat wij ons hoofd wegdraaien omdat het een ver-van-mijn-bed-show is. Ik snap die denkwijze: onze eigen (jaaa, patriotisme!) NGO’s zitten niet aan zulke regels gebonden, gelukkig. Maar wereldwijd zijn Amerikaanse NGO’s erg aanwezig in ontwikkelingswerk en het stop zetten van deze fondsen zal onze wereldproblematiek niet perse kleiner maken.
Trump is erg pro-life en patriottistisch. Hij vind dat elke Amerikaan recht heeft om werkeloos thuis te zitten zonder fatsoenlijke verzekering. Dat is zijn goed recht en een heleboel Amerikanen zijn het hier mee eens, dus ik zal wat dat betreft accepteren dat dit meningsverschil niet op te lossen is. Wat ik niet kan accepteren is dat Trump met deze wet niet alleen ervoor zorgt dat Amerikaanse gendergelijkheid terugbrengt naar de jaren 20, maar ook dat meisjes en vrouwen wereldwijd geen zeggenschap meer gaan hebben in het feit of ze wel of geen kind willen.
Voor mijn bachelor-onderzoek ben ik naar Ghana geweest om jonge tienermoeders te interviewen over hun situatie. Hoewel de insteek van dit onderzoek niet perse te maken heeft met deze discussie, heeft een gedeelte van dit onderzoek wel effect gehad om mijn manier van denken over culturen die niet gelijk zijn aan de westerse cultuur; namelijk dat de gemiddelde vrouw in ontwikkelingslanden geen zeggenschap heeft in de vraag of elke zaadcel en elke embryo zich wel of niet zou moeten ontwikkelen tot een mens. Een mens die basisbehoeftes nodig heeft. Een mens die zich moet zien te redden op deze overbevolkte aardbol. Een aardbol met een economische reikwijdte die niet meer kan voldoen aan de vraag van het aantal mensen die moeten/willen leven. Een aardbol waar al onze levensmiddelen langzaam op raken.
Er is al berekend dat deze wet 6.5 miljoen meisjes ongewenst zwanger laat zijn in het eerste termijn van Trumps ‘heerschappij’. Dit zijn een heleboel kinderen extra in deze aardsoep die zich moeten zien te redden. Heeft u voor deze mensen ook een baan, mister president?