Maartse verkiezingen

Han Maas 29 jan 2017

In maart zal een politieke partij met bloemen en champagne de overwinning vieren.
Partijgenoten vliegen elkaar in de armen. Iedereen is ‘de beste’ en wordt bedankt. De kiezer ook.
Misschien is het wel de partij met de grootste leugenaars die je kunt bedenken. Die bonnetjes de prullenbak in gooien, maar het bedrag erop wel degelijk hebben gelezen. Aan welke kwaliteitseisen moet je voldoen om een prominent lid van deze partij te worden? Of welk uiterlijk kenmerk? Een lange neus is in ieder geval een voordeel.
Of wordt het een enge partij die zelfs internationaal aan de weg timmert? Nou ja, even over de grens dan, zwaaiend met vlaggen en nationalistische toespraken houdend.

Waarom bloemen en waarom blij, is de vraag. Het doel anders dan machtswellust ontbreekt. De overwinning, al dan niet overeenkomstig de peilingen, telt. Zo langzamerhand lijkt het alsof er een WK voetbal wordt gehouden, compleet met ranglijsten en groepswinnaars.
Iedere tv-zender maakt zich hieraan schuldig en bezorgt de politici een overvloed aan gratis reclamezendtijd. Dat geldt ook voor de opiniepeilers zoals Maurice de Hond. De winnaar van De Gouden Loeki, Jumbo, heeft er tenminste dik voor moeten betalen.

Weer alle politici van de buis tot na de verkiezingen. Het podium voor hun campagne is Zendtijd voor Politieke Partijen. Daar betaalt de belastingbetaler voor.
Geen tv-debatten. We hoeven er geen getuige van te zijn als de haantjes haniger zijn dan ooit. Ga de straat op als je zo nodig mensen wilt toespreken. Menigeen zal zeggen: ‘Geen interesse.’
Maak je eerst eens waar politiek, en reset je naar tijden waarin ook niet alles deugde, maar toen een sporter een sporter en een politicus een politicus was, die in ieder geval probeerde betrouwbaar te zijn als volksvertegenwoordiger. En niet de slimste mens speelt in de gelijknamige quiz: slim is niet hetzelfde als verstandig en oprecht.

In maart overleggen wij onze bonnetjes aan de belastingdienst. Van onder andere extra betalingen aan zorginstellingen voor zorg die niet door zorgverzekeraars wordt vergoed.
In april gaan we eieren zoeken. Ach, kijk en passant ook even of er ergens nog wat bonnetjes te vinden zijn. Nee, niet van Teeven, maar misschien van Willem Alexander. De factuur van het laten vliegen van een leeg regeringsvliegtuig naar Australië bijvoorbeeld. Of van het opknappen van de Gouden Koets. En van alle andere zaken waarvan de burger (nog) geen notie heeft.