De VVD beschermt de verkeerde burgers

Armanda 6 jan 2017

De Nederlandse markt vraagt om vleesvervangers met vleesnamen. Toch schroomt de VVD niet om ondernemers te pesten en ons te betuttelen: burgers, schnitzels en worsten moeten gemaakt zijn van dieren, niet planten!

De VVD staat voor onze vrijheid en veiligheid. Dan mogen ze ook wel vragen stellen over vleesverpakkingen. Want waarom staat er bijvoorbeeld op leverworst niet dat er vrijwel zeker Hepatitis E in zit? Is het soms een Nederlandse traditie dat je doodziek kan worden door het eten van een plakje worst?

Mark Rutte is bezorgd over het feit dat mensen het steeds vaker hebben over ‘de feestdagen’ in plaats van ‘kerst’. Maar dat honderden mensen ziek op bed liggen door het vlees bij het kerstdiner, daar ligt onze minister-president niet wakker van. "Dat moeten ze zelf maar uitzoeken", zal hij wel denken.

Volgens het RIVM worden elk jaar 107.000 mensen ziek door rundvlees, 61.000 door kippenvlees en 45.000 door varkensvlees. In 2012 werden ook nog eens 24.000 mensen ziek door gerookte zalm. De ziektegerelateerde schade door de met Salmonella besmette zalm was 11 miljoen euro. Wel zo handig als op de verpakkingen van vlees (en vis) voortaan de waarschuwing komt te staan dat deze producten Salmonella, E.coli, Campylobacter, ESBL, Hepatitis E en andere zaken kunnen bevatten die tot ziekte kunnen leiden.

Want het is pas misleidend dat vlees continu wordt geprofileerd als een geweldig product, terwijl het een ziekmakend, infectieus, dieronvriendelijk, milieubelastend en asociaal product is. De AH alleen al geeft elk jaar meer dan zes miljoen euro uit aan vleesreclame. Kan er dan niet even op de verpakking staan wat vlees echt allemaal bevat en omvat?

Voordat de VVD antwoord kan geven op deze vraag, stouwt de vleesindustrie wel even gauw een kipsateetje bij hun ‘liberale’ vrinden naar binnen. De vleesindustrie organiseert namelijk elk jaar een exclusieve parlementaire barbecue op het Binnenhof: de afsluiting van het parlementaire jaar. En bij het ministerie van Economische Zaken gaan ambtenaren gezellig tennissen met de vleeslobby, als teamuitje.

Als de vleesindustrie slim is, investeren ze in de ontwikkeling van steeds beter wordende vleesvervangers in plaats van vast te houden aan dieren als ingrediënt. De toekomst is plantaardig en dankzij innovatieve ondernemers hoeven we gelukkig geen afscheid te nemen van de smaakbeleving en ervaring van vlees. Ik ga vanavond sowieso lekker genieten van een dikke, vette, vleesvrije vegaschnitzel!