Darten. Perfect door imperfectie.

Sten 3 jan 2017

“Ik ga toch niet kijken naar een stelletje papzakken die een paar pijltjes in een bord gooien?”

Het standaard antwoord wanneer ik vraag of iemand het darten gezien heeft. Relativeren. Als het een sport was zouden er een Nederlanders Olympisch kampioen zijn. Als dat de definitie van darten is, dan is voetbal een spelletje waarbij 22 mannen achter een bal aanrennen. Dan is een raket gewoon een vliegtuig dat verticaal opstijgt. Dan is seks ook maar het uitwisselen van elkaars slijmvliezen.

Darten wordt door veel mensen niet gezien als sport. Maar, hoe definieer je het begrip sport? In ons hoofd lijkt dat niet erg moeilijk. Sport wordt geassocieerd met afgetrainde mensen die met snelheid, kracht en vaardigheden iets doen wat wij doorsnee burgers niet kunnen. Behalve bij het Nederlands elftal, want die ene voorzet had zelfs Bertus van drie hoog achter er ingekopt.

En blijkbaar dacht het NOC*NSF er ook zo over. Michael van Gerwen nomineren als sportman van het jaar ging een brug te ver. ‘De kale sloopkogel’ heeft momenteel alle mogelijke prestigieuze dartprijzen in zijn bezit, maar dat wordt weggestreept tegen het feit dat er geen 55 landen aan het betreffende WK meedoen.
Of is het stiekem toch omdat hij niet aan het stereotype topsporter voldoet? Van Gerwen is qua figuur inderdaad niet de Doutzen Kroes van de sportwereld. Eerder de Django Wagner. Maar roepen we niet altijd heel hard dat het om het innerlijk gaat? Miljoenen fantastische stuurlui staan aan wal. Allemaal een mening klaar over de darter die in zijn bootje de afgelopen jaren een slordige anderhalf miljoen bij elkaar viste.

Darten is prachtig. Perfect door imperfectie. Darters die ooit in 1894 de kwartfinale van de Limburgse kampioenschappen haalden worden uitgenodigd als analist. Van Gerwen die naar het podium wordt begeleid door modellen met borsten zo glad en zo groot als zijn hoofd. Een zaal met 10.000 carnavallende mensen die brullen als holbewoners wanneer er 180 wordt gegooid. Darters die op het podium beschaafd water drinken, maar in elke pauze een fles rum en een buil shag wegwerken.

Darten is niet het mooiste meisje van de klas. En dat zal het ook nooit worden. Maar mij is altijd geleerd dat je ook haar niet moet buitensluiten. Dus laten we volgend jaar alsjeblieft dat dikke meisje gewoon uitnodigen voor het schoolfeest.