Voetbalboek-bestseller

Mark Aretz 1 dec 2016

Je wordt er onder bedolven! Voetballers die na hun actieve carrière een boek uitgeven. Bijna wekelijks verschijnt er een boek van een vergeten ex-voetballer. Het is lucratief om na je voetballoopbaan de nodige sappige verhalen en anekdotes op papier te (laten) zetten! Vreemd eigenlijk als je nagaat dat na een wedstrijd of tijdens een interview er geen voetballer is die iets zinnigs of spannends weet te vertellen. Hoort u wel eens een speler in de microfoon zeggen dat zijn trainer een lul is? Of dat een speler publiekelijk op TV toegeeft dat hij de voorzitter anaal heeft genomen? Dankzij mediatraining of onder druk van een perschef van de club komt er geen interessante volle zin uit een speler. Veel woorden maar uiteindelijk zeggen ze niks! Zodra de mannen stoppen met voetballen en het geld op raakt is er altijd wel een journalist te vinden die een oud-voetballer weet te verleiden om “alles” te vertellen. Andy van der Meijde en Fernando Ricksen waren spelers die meer uit hun voetbalcarrière hadden moeten halen. Bij Andy liep een giraffe in zijn tuin en Fernando woonden samen met vier paaldanseressen! Drank, drugs en vrouwen stonden een grote voetbalcarrière in de weg maar bieden voldoende stof om een bestseller te vullen! Wim Kieft was in ieders ogen de ideale schoonzoon maar was jarenlang zwaar aan de cocaïne verslaafd. Kieft raakte uiteindelijk alles kwijt! Hij raakte aan lager wal en belandde zelfs in de schuldsanering. Wederom voldoende stof om een megabestseller op de boekenplanken te leggen! Glen Helder was gokverslaafd. Helder zakte af van speler bij Arsenal naar uiteindelijk een half jaar in de bajes voor bedreiging en mishandeling. Ach, ook daar kunnen we een boek mee vullen! Onlangs kwam “Buitenbeentje” uit. Een biografie van Johnny Rep. De tweede trouwens! Schijnbaar was de eerste uitgave niet zo shockerend! Rep was een aantrekkelijk ogende en begenadigd goede voetballer die met Ajax alles gewonnen heeft wat je maar kan verzinnen en met oranje twee WK finale haalde. “De blonde engel” speelde later in Valencia, Bastia en Saint-Etienne en verdiende bakken met geld. Voor, tijdens en na zijn carrière neukte Rep alles wat een hartslag had en na tig echtscheidingen en een niet van de grond gekomen trainerscarrière was het geld op. Van top naar flop! Maar er is in ieder geval stof genoeg om een spraakmakend boek te vullen. Ook dit zal ongetwijfeld een bestseller worden want schijnbaar smult het publiek van leed, verdriet, humor, sex en plat vermaak!