Tegenstrijdigheden

Jim le Kluse 28 dec 2016

Het nieuwe jaar, wat gaat het ons brengen? Bijna iedereen heeft wel zijn goede voornemens. Meer sporten. Promotie. Succes hebben. Meer geld verdienen. De liefde vinden. We hebben ze allemaal zelf in de hand. Wil je meer geld verdienen? Doe wat meer je best op werk. Meer sporten? Gewoon doen. De liefde vinden? Ga eens wat meer uit en sta ervoor open.
Maar het is allemaal zo tegenstrijdig. Je hebt goede voornemens omdat je de doelen die je al die jaren nog niet hebt behaald nu ineens weer wilt oprakelen. Dat hoeft niet negatief te zijn, maar denk eens na. Als je meer je best doet op werk kan je misschien niet altijd promotie maken. Het doel om meer af te vallen door te sporten… tja, het is al die jaren daarvoor ook niet gelukt, dus waarom zou je nu wel ineens uit je luie stoel komen? En tuurlijk kan je wel meer uit gaan om “op zoek” te gaan naar de liefde, maar eerlijk is eerlijk, als je er serieus mee bezig bent komt er ook een klein beetje geluk bij kijken.
Het is allemaal net zo tegenstrijdig als afgelopen jaar. Donald Trump die tegen alle verwachtingen in toch president wordt. De Brexit die door is gegaan. De beveiliging in de stad opschroeven pas nadat er een terroristische aanslag is gepleegd.
We zullen met zijn allen bezorgd toekijken komend jaar naar de ontwikkelingen. Hoe wordt Amerika onder Trump? Wat gaan we echt merken van de Brexit? Moeten we nog steeds rekening houden met dat barbaarse terrorisme?
Afijn, we hopen maar op het beste. We hebben dit niet zelf in de hand.
Maar mocht je wel de doelstellingen halen die je had voorgenomen, ga er dan wel verstandig mee om. Wordt niet te extreem in sporten. Blijf jezelf. Heb je eindelijk een relatie? Koester het. En heb je toch nog promotie weten te krijgen? Hou het vast, maar onthoudt: carrière en geld is niet alles.
Mijn goede voornemen voor komend jaar? Maak het wereldje waarin je leeft een stukje beter op je eigen manier en wees niet tegenstrijdig. Waardeer de mensen die om je geven, heb respect voor anderen en ontwikkel de vaardigheden waar je goed in bent en waar je hart bij ligt. Als iedereen dat zou doen, zal de wereld een stuk beter zijn dan de wereld die we nu kennen.